Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - ΚύπροςΜε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (Κ. Β΄), την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016. Η ημερίδα έφερε τον τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός πατρίδας» και εντασσόταν στα πλαίσια του στόχου «Ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης», που έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, η οικεία επιθεωρήτρια του σχολείου κ. Ανδρούλα Χρίστου, η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κ. Αιμιλία Στροβολίδου, η Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αρχή κατά των Διακρίσεων κ. Μελίνα Τριγγίδου, η Λειτουργός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Ελένη Κοτζαμάνη, η Ταμίας του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Αντωνία Προδρόμου, ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κ. Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Εκπρόσωπος του προγράμματος «Εκπαίδευση για έναν πολιτισμό ειρήνης» κ. Λοΐζος Λουκαΐδης, ο πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας κ. Γιάννης Οικονομίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου μας κ. Παναγιώτης Παπαχαραλάμπους, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση και/ή παρουσίασαν τα βιωματικά εργαστήρια.

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Εκκλησία, την Αστυνομία, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Σχολική Εφορεία, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Λευκωσίας, το Σύστημα Προσκόπων, τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας, αρκετοί γονείς, διευθυντές από άλλα Δημοτικά Σχολεία, καθώς και μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Ελενείου και Μακεδονίτισσας Α΄.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που ετοίμασαν τα παιδιά, διάνθιζε την εκδήλωση. Τραγούδια, θεατρικό, χορός, συνεπήραν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους γονείς και τα παιδιά κι έδωσαν το μήνυμα πως είτε αυτόχθων είσαι, είτε πρόσφυγας, είτε μετανάστης, είτε ζεις εντός της ιδιαίτερης πατρίδας σου, είτε οι συνθήκες ζωής σε οδήγησαν εκτός πατρίδας, έχεις δικαιώματα. Κι όποιος σου τα καταπατεί, δεν αξίζει να λογίζεται άνθρωπος.

Στον χώρο της εκδήλωσης είχε εκτεθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που ευγενώς παραχωρήθηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες καθώς και από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου. Στον ίδιο χώρο προβάλλονταν έργα τέχνης και τρισδιάστατες κατασκευές των παιδιών.
Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του Αναπληρωτή Διευθυντή της κ. Ιωάννη Αυλωνίτη, παραχώρησαν και ανέλαβαν το στήσιμο αντίσκηνου για τη διεξαγωγή βιωματικού εργαστηρίου.

Στο καλωσόρισμά της, η Διευθύντρια του σχολείου τόνισε πως καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο, καθένας έχει δικαίωμα στην ελπίδα, καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, όποιο χρώμα κι αν έχει, όποια κι αν είναι η ηλικία του, όποια κι αν είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Την κήρυξη των εργασιών της ημερίδας τέλεσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου.
Τα βιωματικά εργαστήρια είχαν ως βασική θεματολογία τους πρόσφυγες και μετανάστες, τις συνθήκες ζωής τους και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τα βιωματικά εργαστήρια, κυρίως όμως προβληματίστηκαν, συγκινήθηκαν κι ευαισθητοποιήθηκαν για τους απανταχού πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Το πιο σημαντικό όμως ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που δόθηκε στα παιδιά για σεβασμό και διεκδίκηση πανανθρώπινων διαχρονικών αξιών και ιδανικών, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά τα βιωματικά εργαστήρια, ο πόνος και η θλίψη του πρόσφυγα συνάντησαν τη μοναξιά και την αγωνία του μετανάστη στο μεταίχμιο του αγώνα: ενός αγώνα για ελευθερία, για δικαίωση, για ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σύνθημα: «Δικαιώματα για όλους και από όλους» αποτέλεσε το επιστέγασμα της ημερίδας και τον κύριο πυλώνα, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε, να ελπίζουμε, να ονειρευόμαστε.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top