Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Προσφώνηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά στη Τελετή Έναρξης της Φιλανθρωπικής και ενημερωτικής Εκδήλωσης
«Μια αγκαλιά για τα Παιδιά»

Σάββατο 14/9/2013, G.C. School of Careers Secondary School

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχτηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου και να προσφωνήσω την Τελετή Έναρξης της Φιλανθρωπικής και, ταυτόχρονα, ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Μια αγκαλιά για τα παιδιά».
Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτυπώνουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας και αναδεικνύουν τα τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς τα οποία διαθέτει. Τα διαχρονικά αυτά χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία σήμερα, καθώς η χώρα μας διέρχεται από την οξύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Φίλες και φίλοι,

Τα παιδιά είναι μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ό,σον αφορά τις επιπτώσεις της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η οικονομική ανέχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, διεισδύουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Τα παιδιά αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, τόσο στο επίπεδο της καθημερινής τους διαβίωσης όσο και στο ψυχολογικό και συναισθηματικό τους τομέα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργούνται σήμερα στον τόπο μας, αφορούν και επηρεάζουν ολόπλευρα την ψυχοσωματική κατάσταση των παιδιών - τόσο σε ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο - και επεκτείνονται από την παρούσα παιδικότητά τους μέχρι και τη μελλοντική πορεία τους ως ενήλικες. Επηρεάζουν την ευημερία τους στο χώρο της οικογένειας, του σχολείου, της γειτονιάς και της ευρύτερης κοινότητας.

Ακριβώς για τούτο το λόγο, ως κοινωνία έχουμε ηθική υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα δίπλα σε όσα προέρχονται από υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Η ηθική αυτή υποχρέωση – η οποία καθοδηγεί το έργο των Συνδέσμων «Ένα Όνειρο μια Ευχή» και «Βαγόνι της Αγάπης», στην οικονομική ενίσχυση των οποίων στοχεύει η σημερινή εκδήλωση – πλαισιώνει και ενισχύει αλλά σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζει και δεν υποκαθιστά τις νομικές υποχρεώσεις της πολιτείας. Υπογραμμίζω λοιπόν ότι, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η υποχρέωσή του Κράτους για διασφάλιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, η πολιτεία οφείλει, όσο ποτέ προηγουμένως, να εντατικοποιήσει την προσπάθειά της για τη δημιουργία του προστατευτικού πλαισίου και την παροχή των υπηρεσιών που θα επιτρέψουν την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού, ως ενεργού και δραστήριου μέλους της κοινωνίας μας.

Φίλες και φίλοι,

Σε περίοδο κρίσης, η στήριξη και η ενδυνάμωση των παιδιών είναι η σοφότερη επένδυση που μπορεί να γίνει για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Θέλω να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές γι αυτή την πραγματικά ευφάνταστη εκδήλωση, που, από τη μια, στοχεύει στην ενίσχυση οικογενειών που έχουν ανάγκη και, από την άλλη, στην ενημέρωση των γονέων.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους και όλες και, ιδιαίτερα, στα παιδιά να έχετε μια πολύ ευχάριστη και παραγωγική ημέρα.Κατεβάστε το αρχείο Word Mia agkalia gia ta paidia.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top