Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά στο 18ο Συνέδριο και την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC)

Δευτέρα 27/10/2014
Δελτίο Τύπου

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, συμμετείχε στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC), το οποίο διεξήχθη στο Εδιμβούργο, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2014 με θέμα «Οι επιπτώσεις της λιτότητας και της φτώχειας στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων», καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου που έγινε στις 24 Οκτωβρίου, στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η κα Regina Jensdottir, επικεφαλής του Τομέα των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Lara Blake, Λειτουργός Πολιτικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Justice), ο κος Francoise Kempf, Σύμβουλος του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Δρ. Hugh Frazer, Συντονιστής του Ανεξάρτητου Δικτύου των Ειδικών σε θέματα Κοινωνικού Αποκλεισμού του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας, η Δρ. Aoife Nolan, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, καθώς και η Δρ. Kate Pickett, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του York.

Η Επίτροπος, η οποία διατέλεσε πρόεδρος του Δικτύου την περίοδο 2012- 2013, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσίασε Πρόγραμμα που ανέπτυξε, τη σχολική χρονιά 2013-2014, σε συνεργασία με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου (ΟΕΣ) κατά του σχολικού εκφοβισμού. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, θεμελιώθηκε στην έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος των παιδιών στη συμμετοχή, αναπτύχθηκε σε σειρά από δράσεις και είχε τελικό στόχο την ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών και τη δυναμική τους συμμετοχή στη διαμόρφωση της επίσημης πολιτικής κατά του σχολικού εκφοβισμού αλλά και στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε ΕΔΩ

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκε η άποψη των ίδιων των παιδιών σχετικά με την οικονομική κρίση μέσα από 32 ταινίες μικρού μήκους τις οποίες έφτιαξαν παιδιά, από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Κάθε ταινία αποτύπωνε, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών, ηχητικών, κινούμενων σχεδίων και άλλων δημιουργικών εργαλείων, την άποψη των παιδιών δημιουργών όσον αφορά την επίδραση των μέτρων λιτότητας στη ζωή τους. Ο κάθε Επίτροπος μπορούσε να επιλέξει τη διαφορετική σειρά για να παρακολουθήσει τις 32 ταινίες κινούμενος στο χώρο του Συνεδρίου.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, ψηφίστηκε στις 24/10/2014 από τους Επιτρόπους, επίσημη Δήλωση με θέμα «Παιδιά και Λιτότητα: Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο όραμα για τη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος στις πόλεις που ζούμε. Μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό εν καιρώ κρίσης;» Η Δήλωση – η αγγλική του εκδοχή βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (www.childcom.org.cy) επικεντρώνεται στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση σε ότι αφορά το παρόν και το μέλλον των παιδιών και, ευρύτερα, στη δυνατότητά τους να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους. Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι καταθέτουν, σχετικά με το θέμα, τις παρακάτω εισηγήσεις:

· Όλες οι εθνικές δράσεις, συμβαδίζοντας με το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «Θέτοντας τέρμα στην παιδική φτώχεια στην Ευρώπη» και τις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Επενδύοντας στα Παιδιά: Σπάζοντας τον Κύκλο της Μειονεξίας», θα πρέπει να βασίζονται και να συμμορφώνονται με τα δικαιώματα του παιδιού.

· Η Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία θα ολοκληρωθεί το 2015 όπως και το κείμενο που θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τα Δικαιώματα του Παιδιού να συμπεριλάβουν το θέμα της παιδικής φτώχειας και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των κρίσεων σε αυτά.

· Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ετοιμάσουν και να υιοθετήσουν ένα εθνικό περιεκτικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

· Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και θεσμοί να διασφαλίσουν τη συλλογή ικανοποιητικών, αξιόπιστων και κατάλληλα κατατετμημένων δεδομένων για τα παιδιά.

· Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εγκαθιδρύσουν προϋπολογισμούς για τα παιδιά όπου να αναγνωρίζονται και να αναλύονται οι πηγές για τα παιδιά στους εθνικούς και υπο-εθνικούς προϋπολογισμούς.

· Τα ευρωπαϊκά κράτη να διασφαλίσουν ότι όλες οι πολιτικές, οι νόμοι και οι πρακτικές συμμορφώνονται με τις σχετικές πράξεις για την προστασίας των παιδιών και ειδικά την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

· Οι αποφάσεις όσον αφορά τις εθνικές και υπο-εθνικές δημόσιες δαπάνες όπως και άλλες αποφάσεις σε ότι αφορά τους πόρους θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τρόπο που να τίθενται σε προτεραιότητα οι ανάγκες, τα δικαιώματα και το συμφέρον των παιδιών με ειδική έμφαση στα παιδιά τα οποία βιώνουν ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.


ENOC:
Το ΕΝΟC σήμερα αριθμεί 42 μέλη-ανεξάρτητους εθνικούς οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών (independent children’s rights institutions-ICRIs) από 34 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του ΕΝΟC είναι η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά εκφράζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (United Nations Convention on the Rights of the Child-UNCRC). Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως δίκτυο για ανταλλαγή πληροφοριών και επαγγελματική υποστήριξη μεταξύ των μελών του, προωθεί το σχεδιασμό στρατηγικών για την καλύτερη εφαρμογή της UNCRC, υποστηρίζει την ίδρυση νέων ICRIs, προσφέροντας στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και τέλος ενθαρρύνει την επαφή και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των διαφόρων ICRIs και δικτύων από όλο τον κόσμο. Η Κύπρια Επίτροπος, Λήδα Κουρσουμπά, διετέλεσε πρόεδρος του ENOC κατά την περίοδο 2012-13.

Λίγα λόγια για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου:

Ο θεσμός της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου (ΟΕΣ) συγκροτήθηκε για πρώτη φορά από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού το Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με τον περί Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Τροποποιητικό) Νόμο του 2014 [44(Ι)/2014] που τέθηκε σε ισχύ στις 11.4.2014, ο οποίος καταρτίστηκε και προωθήθηκε από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κατοχυρώνεται νομοθετικά η σύσταση και λειτουργία της ΟΕΣ. Αποτελείται από 30 παιδιά ηλικίας 13 – 17 χρόνων από διάφορα κοινωνικά στρώματα απ’ όλες της επαρχίες της Κύπρου. Η ΟΕΣ τυγχάνει εκπαίδευσης σε θέματα δικαιωμάτων των παιδιών και παράλληλα διαβουλεύεται με την Επίτροπο για θέματα που αφορούν τα παιδιά, σε τακτική βάση, ώστε οι απόψεις τους να προωθούνται και να λαμβάνονται υπόψη κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Κατεβάστε το αρχείο Word ENOC Press Release Oct 2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top