Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Αρ. Φακ.: Γ.Ε.Π 11.11.061


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΛΗΔΑΣ ΚΟΥΡΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 17/6/2014

ΘΕΜΑ:

3) Τα προβλήματα που προκύπτουν για τους μαθητές ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της δυσπραγίας των οικογενειών τους και της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα δίδακτρά τους. Το δικαίωμα των μαθητών να λαμβάνουν το πιστοποιητικό προαγωγής στην επόμενη τάξη ή αποφοίτησής τους και ο ρόλος και οι ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών και του ΥΠΠ.

Το πιο πάνω θέμα με έχει απασχολήσει και στο παρελθόν λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων που έλαβα για αποφάσεις ιδιωτικών σχολείων σχετικά με μαθητές/τριες των οποίων οι γονείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τον Ιούλιο 2013 δημοσιοποίησα Θέση με τίτλο: «Θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, σε σχέση με αποφάσεις ιδιωτικών σχολείων που δυσχεραίνουν τη μετεγγραφή παιδιών σε δημόσια σχολεία, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων των γονιών προς τα σχολεία» , την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Γνωρίζω ότι, έκτοτε, έχουν σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δύο εγκύκλιοι προς τα ιδιωτικά σχολεία, ημερομηνίας 5/9/2013 και 2/6/2014 και αρ.φακ.: 7.18.05, με τις οποίες το Υπουργείο καλεί τα ιδιωτικά σχολεία να συμμορφωθούν με τη Θέση μου. Οι εγκύκλιοι επισυνάπτονται.

Το τελευταίο διάστημα έχω λάβει εκ νέου παράπονα από γονείς για το ίδιο θέμα. Μάλιστα κάποια αφορούν παιδιά τα οποία έχουν αποφοιτήσει σε προηγούμενες σχολικές χρονιές και ακόμα δεν έχουν πάρει απολυτήριο από το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν λόγω μη εξόφλησης των οικονομικών οφειλών των γονιών προς το σχολείο.

Το ΥΠΠ έχει την ευθύνη να παρακολουθεί και να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στη βάση των πιο πάνω, το ΥΠΠ αναμένεται ότι θα λάβει εκείνα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα συμμορφωθούν με τις εγκυκλίους του.

Τέλος, επιθυμώ να πληροφορηθώ κατά πόσο στο νέο νομοσχέδιο που, όπως ενημερώθηκα μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος, ημερομηνίας 16/6/2014, κατατέθηκε πρόσφατα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με τίτλο «Νόμος που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και άλλα συναφή θέματα του 2013», υπάρχουν πρόνοιες που να ρυθμίζουν τα θέματα αυτά (σημειώνω ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δε έχει σταλεί ακόμα σε εμένα για απόψεις).

Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2014Κατεβάστε το αρχείο Word Υπόμνημα Επιτρόπου Επιτροπή Παιδείας Ιδιωτικά σχολεία 17.6.14.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top