Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
κας Λήδας Κουρσουμπά
με την ευκαιρία της «Εβδομάδας Παιδιού 2011»
από 12/ 11/ 2011 μέχρι 20/ 11/ 2011

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2011, ώρα 11 π. μ.

Εβδομάδα Παιδιού 2011

Α. Γενικά
  • Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργανώνει, σειρά εκδηλώσεων κάτω από το γενικό τίτλο «Διεκδικώ και Απολαμβάνω τα Δικαιώματά μου στην Πολυχρωμία».
  • Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στην «Εβδομάδα Παιδιού» (12-20 Νοεμβρίου) την οποία τιμούν από κοινού η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ΠΣΕΠΕΠ.
   Β. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
   • Η υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτυπώνει τη θέληση της Παγκόσμιας Κοινότητας να εργαστεί συστηματικά και συντονισμένα με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
    • Η Σύμβαση κατοχυρώνει νομικά το παιδί ως φορέα δικαιωμάτων και δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα σε αυτή Κράτη να σέβονται, να προστατεύουν και να προωθούν τα δικαιώματα όλων των παιδιών που βρίσκονται εντός της επικράτειάς τους, χωρίς καμιά διάκριση.
     • Το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η προώθηση των σχετικών με την κατάσταση των παιδιών θεμάτων, ως διακριτής πλέον κοινωνικής ομάδας, τόσο στη διεθνή όσο και στις εθνικές πολιτικές ατζέντες.
     • Η Σύμβαση και τα δύο Συμπληρωματικά σε αυτή Προαιρετικά Πρωτόκολλα, καλύπτοντας το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τα παιδιά, θεσμοθετούν διεθνή κριτήρια και καθοδηγητικές αρχές για την ανάπτυξη και εφαρμογή σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δράσεων, προγραμμάτων, πολιτικών και νομοθεσιών που να προωθούν και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού.

     Γ. « Διεκδικώ και Απολαμβάνω τα Δικαιώματά μου στην Πολυχρωμία»
     • Οι φετινές εκδηλώσεις της Επιτρόπου γίνονται κάτω από το σύνθημα «Διεκδικώ και Απολαμβάνω τα Δικαιώματά μου στην Πολυχρωμία»
     • Το σύνθημα παραπέμπει στην αντίληψη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων του παιδιού, αποτελούν το ζητούμενο μιας συνεχούς και σταθερής διεκδίκησης.
     • Ο στόχος οικοδόμησης μιας κοινωνίας θεμελιωμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζεται από ένα εγγενή δυναμισμό. Παραμένει ένας στόχος ο οποίος συνεχώς διευρύνεται και επεκτείνεται. Καθώς μια κοινωνία εμπεδώνει όλο και περισσότερο μια κουλτούρα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα περιθώρια για την επέκταση των δικαιωμάτων και των αγώνων για τη διεκδίκησή τους μεγαλώνουν.
     • Τόσο η συντεταγμένη Πολιτεία μέσα από τους θεσμούς και τα προγράμματά της όσο και η κοινωνία στο σύνολό της, έχουν υποχρέωση να ενισχύουν και να ενδυναμώνουν τα παιδιά προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, καθένας και καθεμιά από μας έχουμε ευθύνη να υποστηρίζουμε αλλά και να διεκδικούμε μαζί με τα παιδιά το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
     • Ο όρος «Πολυχρωμία» έχει δανειστεί από τον τίτλο του θεατρικού έργου για παιδιά, το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Παλλάς και ώρα 7:30 μ.μ. στα πλαίσια της Πανηγυρικής Εκδήλωσης της Επιτρόπου για την επέτειο. Πρόκειται για το θεατρικό έργο της εκπαιδευτικού Ελένης Νεοκλέους, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περσινό σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξα.
     Η «Πολυχρωμία» είναι άμεση αναφορά στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου έχουμε την τύχη να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Πρόκειται για κοινωνία της οποίας τα χρώματα παραπέμπουν σε κάθε είδους διαφορετικότητα. Ουσιαστική και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να απολαμβάνει κάθε παιδί τα δικαιώματά του σε μια τέτοια κοινωνία, είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και η απάλειψη κάθε είδους προκατάληψης και ρατσιστικής συμπεριφοράς.
     • Κάθε παιδί μπορεί να διεκδικεί - και εμείς οφείλουμε να του διασφαλίζουμε - την απόλαυση των δικαιωμάτων του σε μια πολύχρωμη κοινωνία. Την ίδια στιγμή κάθε παιδί έχει το δικαίωμα - και εμείς οφείλουμε να του το διασφαλίζουμε – να συμβάλλει το ίδιο στην ενίσχυση της πολυχρωμίας. Έχει δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
     • Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με κεντρική, στην περίπτωση αυτή, πρόνοια, το άρθρο 2, το οποίο κατοχυρώνει την Αρχή της Μη Διάκρισης, είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε στην πράξη την απόλαυση από κάθε παιδί των δικαιωμάτων του στην Πολυχρωμία.

     Δ. Δράσεις της Επιτρόπου

     Με αφετηρία τη συγκεκριμένη επέτειο έχω προγραμματίσει, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της Σύμβασης και γενικότερα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Επετειακή Εκδήλωση της 20ης Νοεμβρίου:

     • Διαγωνισμός για τη Δημιουργία Λογότυπου της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου
      Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου συγκροτήθηκε το 2010 στα πλαίσια της προσπάθειας της Επιτρόπου να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα παιδιά, να αντλεί από τις δικές τους εμπειρίες και να εμπλουτίζει τις δικές της απόψεις με τις προοπτικές των ίδιων των παιδιών.
      Η Ομάδα, απαρτίζεται από 35 αγόρια και κορίτσια 13 ως 17 ετών που προέρχονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες και από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Τα μέλη της Ομάδας πραγματοποιούν συναντήσεις μεταξύ τους και με την Επίτροπο καθώς και αρμόδιους Λειτουργούς του Γραφείου της Επιτρόπου, για συζήτηση θεμάτων που τα αφορούν τα οποία είτε εισηγούνται τα ίδια είτε απασχολούν την Επίτροπο και επιζητεί να έχει την άποψη τους. Η θητεία της Ομάδας των Εφήβων Συμβούλων είναι ένας χρόνος. Η Ομάδα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΕΝΥΑ (ENOC Network of Youth Advisors). Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα www.childcom.org.cy. Για τη δημιουργία του λογότυπου της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων η Επίτροπος προκήρυξε διαγωνισμό μεταξύ μαθητών Λυκείων, Τεχνικών και Ιδιωτικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης.
       Για το διαγωνισμό:
       Ο διαγωνισμός στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, καθότι υποβληθήκαν συνολικά 89 συμμετοχές λογοτύπων από μαθητές λυκείων, τεχνικών και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συμμετοχές διακρίνονταν για την πρωτοτυπία και την ευστοχία τους, κάτι που φανέρωνε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν μελέτησαν το ρόλο της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου και, αφού έβαλαν το μεράκι και τη φαντασία τους, δημιούργησαν καταπληκτικά λογότυπα.
       Η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετοχών που υποβλήθηκαν έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν στη βάση των όρων και κριτηρίων όπως περιγράφονταν στην προκήρυξη του Διαγωνισμού και στη βάση των τεχνικών τους χαρακτηριστικών από το μέλος της Επιτροπής κο Ιωάννη Οικονόμου.
        Στη δεύτερη φάση, όλες οι συμμετοχές οι οποίες πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού και είχαν τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, κατά το διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήρι που διοργανώθηκε στο Τρόοδος, στις 22-23 Οκτωβρίου 2011. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι (μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, οι λειτουργοί του Γραφείου και η Επίτροπος), ψήφισαν τη συμμετοχή που προτιμούσαν και με τον τρόπο αυτό διακρίθηκαν τα λογότυπα που κατάλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις. Όσον αφορά το Β’ Βραβείο υπήρξε ισοψηφία ανάμεσα σε τρεις συμμετοχές και όσον αφορά το Γ’ Βραβείο ισοψηφία ανάμεσα σε δύο συμμετοχές.

     Το λογότυπο το οποίο κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας θα αποτελέσει το λογότυπο της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου και θα χρησιμοποιείται ως τέτοιο όπου ενδείκνυται.
     Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ονόματα και το σχολείο των νικητών :
     Διάκριση
     Ψευδώνυμο
     Όνομα
     Σχολείο
     1ο Βραβείο
     «The three basic colors of rainbow»
     1. Αλέξανδρος Doetzer
     2. Αναστασία Τερέζα Κόκκινου
     3. Ελευθερία Καυκαλίδου
     Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού
     2ο Βραβείο
     «3 Musketeers»
     1. Ερμιόνη Τζηρίδου
     2. Ελένη Σχοινά
     3. Παναγιώτης Κορακοβούνης
     Λύκειο Ακροπόλεως
     2ο Βραβείο
     «Λόλα»
     Έμιλυ Χρίστου
     Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακα
     2ο Βραβείο
     «Πύραβλος»

     Σημείωση: Πρώτη παραλλαγή της κύριας ιδέας

     1. Πατρίσια-Ελίσα Λουπουσόρου
     2. Ειρήνη Κούσιου
     3. Αγάθη Κούσιου
     Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσία
     3ο Βραβείο
     «Αγία Τριάδα»
     1. Μάριος Νικολάου
     2. Κώστας Τριπάτσας
     3. Χαράλαμπος Τσικέλλης
     Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσία
     3ο Βραβείο
     «Πύραβλος»

     Σημείωση: Τρίτη παραλλαγή της κύριας ιδέας

     1. Πατρίσια-Ελίσα Λουπουσόρου
     2. Ειρήνη Κούσιου
     3. Αγάθη Κούσιου
     Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσία

     Ø Κατασκευή Πανό
        Μετά από κλήρωση, η Επίτροπος απευθύνθηκε σε τρία σχολεία, (11ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου, Γυμνάσιο Λευκάρων και Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού), καλώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες τους να φιλοτεχνήσουν ένα πανό με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Τα πανό θα αναρτηθούν κατά τη διάρκεια του Street Event καθώς και κατά τη διάρκεια της Eπετειακής Εκδήλωσης της 20ης Νοεμβρίου.


     Ø Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011: Η Επίτροπος θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια ομιλία κατά το 15ο Συνέδριο της ΠΣΕΠΕΠ με θέμα, «Η Διαφορά είναι Δικαίωμα - Οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και οι επιπτώσεις τους στα παιδιά», που θα γίνει στο Τρόοδος.
      Ø Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011: Η Επίτροπος θα είναι βασική ομιλήτρια σε εκδήλωση της Επαρχιακής Εφορείας Προσκόπων Λευκωσίας, στα πλαίσια εκδήλωσης που οργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στην πύλη Αμμοχώστου η ώρα 7:00 βράδυ.
       Ø Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011:
       · Εκδήλωση στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, η ώρα 9:00 το πρωί: Η Επίτροπος θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνει το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο με τη ευκαιρία την 22η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης. Στην εκδήλωση έχει κληθεί να παραβρεθεί επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
       · Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ώρα 11:30 το πρωί. H Επίτροπος θα παρευρεθεί στη καθιερωμένη επίσκεψη παιδιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που διοργανώνει η ΠΣΕΠΕΠ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
       · Τελετή Έναρξης Συνεδρίου UNESCO στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ώρα 15:45. H Επίτροπος θα είναι βασική ομιλήτρια στο Διεθνές Συνέδριο «Human Rights and Violent Behavior: The Social and Educational Perspective» με θέμα «Προσεγγίζοντας τη βία κατά των παιδιών στη βάση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το οποίο οργανώνει η Έδρα UNESCO στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

       Ø Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011:
       · Ολομέλεια της Κυπριακής Παιδοβουλής, Βουλή των Αντιπροσώπων, η ώρα 10:00 το πρωί. H Επίτροπος θα παρακολουθήσει την πανηγυρική συνεδρία της Κυπριακής Παιδοβουλής
       · Street Event, μεταξύ 11:30 π.μ. και 2:30 μ.μ. Λεωφόρος Μακαρίου Λευκωσίας. Η Επίτροπος οργανώνει Street Event στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία μπροστά από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δασκάλων Κύπρου. Θα λειτουργήσει περίπτερο Δικαιωμάτων του Παιδιού από την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων. Θα γίνει παρουσίαση μουσικών συγκροτημάτων, δημιουργιών Graffiti και χορευτικών από έφηβους και παιδιά. Θα υπάρχει επίσης έκθεση πανό που φιλοτεχνήθηκαν από παιδιά. Η όλη εκδήλωση, θα καλύπτεται ζωντανά από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.
        Ø Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011:
          Επετειακή Εκδήλωση η ώρα 19:30, Θέατρο Παλλάς. To αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η Επετειακή Εκδήλωση της 20ης Νοεμβρίου στην οποία θα παρευρεθεί και μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
        · Στο καλλιτεχνικό μέρος της Εκδήλωσης πρωταγωνιστές είναι φυσικά τα παιδιά. Ομάδα παιδιών από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, κάτω από την καθοδήγηση του Σκηνοθέτη Ξενάκη Κυριακίδη θα παρουσιάσουν θεατρική παράσταση την οποία έχουν στήσει δημιουργικά, αντλώντας από το θεατρικό έργο «Μπελάδες στην Πολυχρωμία»
            Το θεατρικό έργο «Μπελάδες στην Πολυχρωμία», της Ελένης Νεοκλέους, διακρίθηκε ανάμεσα σε συνολικά εικοσιπέντε συμμετοχές και κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» ποτ είχε προκηρύξει η Επίτροπος το 2010.
            Η παράσταση την οποία πρόκειται να παρακολουθήσουμε προέκυψε μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση, του σκηνοθέτη και των παιδιών – ηθοποιών με το έργο. Είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα, το οποίο διαπνέεται από μια ευχάριστη και μάλλον αισιόδοξη νότα, θα ευχαριστήσει και συνάμα θα προβληματίσει όλες και όλους όσοι το παρακολουθήσουν.

        · Στα πλαίσια της Επετειακής Εκδήλωσης θα απονεμηθούν :
         Ø Τα βραβεία στους νικητές και τις νικήτριες του Διαγωνισμού Δημιουργίας Λογότυπου για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου.
          Ø Διπλώματα στα παιδιά και στα σχολεία που φιλοτέχνησαν πανό με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού», κατόπιν πρόσκλησης της Επιτρόπου.         Κατεβάστε το αρχείο Word Δημοσιογραφική Διάσκεψη.doc


         Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

         Back To Top