Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Λήδας Κουρσουμπά

Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2018Αναφέρομαι σε δημοσίευμα με τίτλο «Αλλοδαπή μητέρα μικρού παιδιού, χωρίς πόρους έκλεψε χαμ και μακαρόνια», της Εφημερίδας Πολίτης, ημερ. 7 Ιουνίου 2018, της Σόφης Ορφανίδου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε περίπτωση 29χρονης αιτήτριας ασύλου, μητέρας 5χρονου παιδιού, η οποία στην βάση των κατηγοριών διάρρηξης και κλοπής ενός κουτιού χαμ και ενός κουτιού μακαρονιών, ζητήθηκε από την Αστυνομία και δόθηκε από το Δικαστήριο διάταγμα διήμερης προσωποκράτησής της, αποχωρίζοντάς την από το παιδί της.

Ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έχω ήδη, αρχίσει διερεύνηση αναφορικά με τον τρόπο που, η εν λόγω περίπτωση της αιτήτριας ασύλου/ μονογονιού, έτυχε χειρισμού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η διερεύνησή μου εστιάζεται, νοουμένου ότι η πληροφόρηση που είδε το φως της δημοσιότητας ευσταθεί, στις προβληματικές πτυχές που φαίνεται να παρουσιάζει η περίπτωση. Αυτές, αφορούν τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτήτρια ασύλου, που, ενδεχομένως, εμπίπτει στην κατηγορία αιτητών ασύλου που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης (μονογονιός παιδιού νηπιακής ηλικίας) πριν αυτή εξασφαλίσει εργασία. Αφορούν επίσης, το εκ πρώτοις όψεως, δυσανάλογο υπό τας συνθήκας, όπως παρουσιάζονται, αίτημα της αστυνομίας για προσωποκράτηση, το οποίο, υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο δεδομένου ότι εν γνώσει όλων των εμπλεκόμενων Αρχών είχε ως αποτέλεσμα τον χωρισμό του παιδιού από τη μητέρα του και την συνεπακόλουθη φιλοξενία του σε Παιδική Στέγη.Κατεβάστε το αρχείο Word Ανακοίνωση ΕΠΔΠ 07.06.2018.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top