Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Τιμητικό Βραβείο Συνολικής Προσφοράς– Λήδα Κουρσουμπά
 
Το βραβείο απένειμαν ο Πάρης Ξενοφώντος και η Βιρίνα Αμπντελουαχάμπ μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
  «Είναι μια γυναίκα που το όνομά της έχει συνδεθεί με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων του παιδιού ειδικά.

  Υπηρέτησε με αφοσίωση τόσο στη δικαιοσύνη, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύει διαχρονικά τις ομάδες διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό πρόβλημα.

  Και δε σταματά! Συνεχίζει ακούραστα την κοινωνική της δράση και προσφορά ως ενεργό μέλος της κοινωνίας. Το πάθος της , η ακεραιότητα και το ήθος, τη διακρίνουν ως άνθρωπο και ως επαγγελματία.

  Για μας όμως τα παιδιά το σημαντικότερο είναι ότι διεκδικεί την αναγνώριση και τη θέση που δικαιούμαστε να έχουμε στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της.

  Αυτό το βραβείο έρχεται με τις ευχές και την αγάπη όλων των παιδιών που ζουν στην Κύπρο, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ.»


«Ευχαριστίες στη Madame Figaro, για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε, να μου απονείμει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς για το 2014.
  Αποδέχτηκα το Βραβείο με αισθήματα χαράς και βαθύτατης συγκίνησης. Συγκίνηση την οποία βιώνω απόψε ακόμη πιο έντονα, παραλαμβάνοντας το Βραβείο, από δύο παιδιά που με γνωρίζουν καλά, δύο βετεράνους, της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γιατί γνωρίζω ότι αυτά που έχουν πει για μένα βγαίνουν από την ψυχή τους.
  Εκλαμβάνω την απονομή του Βραβείου, σε αυτό το σημαντικό σταθμό των 10χρονων της Madame Figaro, ως ένδειξη ότι, η κυπριακή κοινωνία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά την εμβάθυνση του παιδοκεντρικού της προσανατολισμού. Μια πορεία που φιλοδοξώ να φτάσει σε ένα σημείο όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών θα είναι υπόθεση όλων μας. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό έχω συμβάλει και εγώ.
   Στα διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, η Πολιτεία μου εμπιστεύτηκε σημαντικούς θεσμικούς ρόλους. Για τούτο νιώθω ιδιαίτερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για όσους με εμπιστευτήκαν: τους τέσσερεις τελευταίους Προέδρους της Δημοκρατίας που με τίμησαν με πολιτειακά αξιώματα και αυτούς από τους οποίους άντλησα γνώση, εμπειρία και καθοδήγηση, που σημάδεψαν την δική μου πορεία. Απόψε φέρνω νοερά εδώ μια άλλη γυναίκα, από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε αυτός ο τόπος, η οποία δεν είναι πια στη ζωή. Η Madame Figaro της είχε απονείμει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς για το 2010 και είχα το προνόμιο να την παρουσιάσω εγώ, από αυτό το βάθρο. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι είχα το προνόμιο να αρχίσω τη σταδιοδρομία μου δίπλα της και, μετά από 35 χρόνια, πολύ συγκινητικό για μένα τη διαδέχτηκα στο αξίωμα αυτό: την Πρώτη Επίτροπο Νομοθεσίας Στέλλα Σουλιώτη. Αυτή, και ο πατέρας μου, ήταν και παραμένουν μέντορας και καθοδηγητής μου.

   Θέλω να σημειώσω ότι έχω εκλάβει όλους τους θεσμικούς ρόλους που μου ανατέθηκαν από την πολιτεία, πρώτα και πάνω από όλα, σαν ανάληψη ευθύνης για προσφορά στην πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησα να προσφέρω στο μέγιστο των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μου. Δεν θα έλεγα σε βάρος της προσωπικής μου ζωής, γιατί οτιδήποτε αναλαμβάνω γίνεται μέρος της προσωπικής μου ζωής, αλλά, σίγουρα, σε βάρος της οικογένειας μου.
    Θέλω απόψε να μνημονεύσω τους γονείς μου: τον Κωστάκη και τη Ρίτσα Νικολαϊδου, που μου έδωσαν τα εφόδια για την περαιτέρω πορεία μου. Νομίζω είναι σημαντικό να αναφέρω σε αυτή την κορυφαία βραδιά για τις γυναίκες, ότι στην οικογένεια που μεγαλώναμε ο αδελφός μου και εγώ, πριν αρκετές δεκαετίες, με αυτούς τους γονείς, ήταν πάντα δεδομένο ότι, η κόρη τους και ο γιος τους θα είχαν τις ίδιες ευκαιρίες για μόρφωση, έδωσαν και στους δύο τις ίδιες αρχές και αξίες και είχαν και από τους δύο τις ίδιες απαιτήσεις και προσδοκίες, άφησαν τον καθ΄ ένα από εμάς να πάρει την πορεία που επέλεξε και να χαράξει το δικό του δρόμο.

    Απόψε θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που είναι πάντα δίπλα μου, στις χαρές και τις λύπες, στις δοκιμασίες της ζωής, στις ανατροπές, στις τρικυμίες αλλά και στη νηνεμία. Ξέρουν πόσο τους αγαπώ, όπως ξέρουν, επίσης, ότι, από αυτούς αντλώ δύναμη, βρίσκω τις ισορροπίες μου, είναι το σημείο αναφοράς μου.

    Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, σε όλους τους θεσμούς που υπηρέτησα και υπηρετώ. Αναντίλεκτα, χωρίς αυτούς καμιά προσφορά δεν θα ήταν η ίδια.
     Αφιερώνω το Βραβείο, σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο, που δίνουν νόημα, σκοπό, χαρά και ικανοποίηση στη δουλειά μου, και στη Μυρτώ τον Βαρνάβα, την Λήδα και τον Έκτορα, που γεμίζουν τη ζωή μου με αγάπη και ευτυχία.
      Σας Ευχαριστώ.»

      Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

      Back To Top