Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, αναφορικά με τα επεισόδια μεταξύ μαθητών στην Πάφο στα πλαίσια εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή μελών της ΕΣΕΜ Πάφου

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, εκφράζει τη βαθύτατή της θλίψη για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα ηλεκτρονικά μέσα και τον ημερήσιο τύπο, όσον αφορά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά και μετά την εκλογική διαδικασία για την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών της Επαρχίας Πάφου (ΕΣΕΜ).

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι, η εκλογή εκπροσώπων των μαθητών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής παιδείας και διασυνδέεται άμεσα με το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού στη συμμετοχή. Η οργανωμένη πολιτεία και η κοινωνία εν γένει έχουν ευθύνη να προωθήσουν το δικαίωμα των παιδιών στη συμμετοχή, διαμορφώνοντας το απαραίτητο προς τούτο πλαίσιο και προσφέροντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συμμετοχής και να καλλιεργήσουν δημοκρατικές αξίες. Ευθύνη και υποχρέωση των ίδιων των παιδιών είναι να διαφυλάξουν το δικαίωμά τους αυτό, λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια που οι δημοκρατικές διαδικασίες επιβάλλουν και επιδεικνύοντας τον πρέποντα σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Τα όσα εκτυλίχθηκαν στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας στην Πάφο, όπως τουλάχιστον είδαν το φως της δημοσιότητας, υποσκάπτουν το δικαίωμα των παιδιών στη συμμετοχή. Η συμπεριφορά μερίδας παιδιών φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι είχε σημαντική συμβολή σε αυτή τη θλιβερή εξέλιξη.

Η Επίτροπος σημειώνει το βαθμό διείσδυσης των οργανωμένων κομματικών νεολαιών στο σχολικό περιβάλλον, και καλεί όλους, και ιδιαίτερα τα οργανωμένα κόμματα, να αναλογιστούν κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών, αλλά και το δικαίωμά τους να διαμορφώνουν και να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους σε θέματα που τα αφορούν.

Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2014Κατεβάστε το αρχείο Word Ανακοίνωση ΕΠΔΠ για εκλογές ΕΣΕΜ Πάφου 17.10.2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top