Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

   Συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού

Την περίοδο 27/04/2020- 22/05/2020 μια διαφορετική εκστρατεία διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
  «Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι Δικαιωματοήρωες επισκέπτονταν κάθε μήνα τα σπίτια μας γνωρίζοντάς μας και ένα διαφορετικό δικαίωμα, μέσα από τις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος Χαραλαμπίδης-Κρίστης. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μπορεί εμείς να μην μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγαπημένα μας σπίτια, αλλά μπορούμε να μεταφέρουμε ξανά τα δικαιώματα σε όλα τα σπίτια. Με ποιο τρόπο;

  Κάθε βδομάδα θα αναρτούμε μια εικόνα που να δείχνει ένα δικαίωμα (τις εικόνες δημιούργησε η γνωστή εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση). Εσύ, θα πρέπει να φτιάξεις το δικό σου σχέδιο για το συγκεκριμένο δικαίωμα που να δείχνει ποια είναι η άποψή σου για αυτό. Μπορείς αν θες, να φτιάξεις και κάτι διαφορετικό, όπως μια κατασκευή ή αφίσα. Θα σε βοηθήσουμε και εμείς με κάποιες ερωτήσεις.

  Αφού φτιάξεις το δικό σου σχέδιο/αφίσα/κατασκευή, θα πρέπει να μας στείλεις μέχρι το τέλος της βδομάδας μια φωτογραφία αυτού που έφτιαξες στο email childcom@ccr.gov.cy. Στο email θα πρέπει να γράφεις το όνομα, τη διεύθυνσή σου, αλλά και την ηλικία σου, αλλά όχι να φαίνονται πάνω στο σχέδιο. Εμείς θα μαζέψουμε όλες τις φωτογραφίες και θα τις αξιοποιήσουμε με ένα δημιουργικό τρόπο που θα αποκαλύψουμε στη συνέχεια.
  Σημειώσεις:
  - Τα προσωπικά σου δεδομένα (όνομα, ηλικία και διεύθυνση) δεν πρέπει να φαίνονται πάνω στο σχέδιο ή την κατασκευή σου. Θα τα χρησιμοποιήσουμε μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουμε για οποιοδήποτε λόγο μαζί σου.
  - Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Χαραλαμπίδης – Κρίστης για την αγαστή συνεργασία που είχαμε ένα χρόνο πριν, αλλά και για την κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν, μεταφέροντας τα δικαιώματα του παιδιού σε κάθε σπίτι, σε όλη την Κύπρο!»

· Ανάρτηση 28/04/2020: Το Δικαίωμα στο Παιχνίδι

    Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο παιχνίδι;

    Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά το δικαίωμα στο παιχνίδι;

    Παίζουν τα παιδιά σήμερα; Αν ναι, με τι τους αρέσει να παίζουν περισσότερο; Αν όχι, γιατί δεν παίζουν;


    Τι θα άλλαζες στην καθημερινότητά σου για να μπορείς να εξασκείς το δικαίωμα στο παιχνίδι;

· Ανάρτηση 04/05/2020: Το Δικαίωμα στην Ειρήνη

Το να μην υπάρχει πόλεμος δεν είναι αρκετό για να έχουμε ειρήνη.

«Ειρήνη για μας σημαίνει να ξυπνάς το πρωί και να νιώθεις ελεύθερος, να μπορείς να έχεις ζεστό φαγητό για να φας και το σημαντικότερο να νιώθεις όμορφα στο σχολείο και να μην φεύγεις με δάκρυα» (Παιδί 10 χρονών, Λευκωσία).

«Ειρήνη σημαίνει ότι είμαστε μια οικογένεια» (Παιδί 10 χρονών, Πάφος).

«Ειρήνη σημαίνει ένας κόσμος γεμάτος ΑΓΑΠΗ και χωρίς ΒΙΑ. Επίσης σημαίνει να μην υπάρχει ανισότητα» (Παιδί 10 χρονών, Λευκωσία).

«Η ειρήνη είναι σαν ασθένεια που βοηθά τον κόσμο να γίνει καλύτερος και οι άνθρωποι να είναι ίσοι» (Παιδί 10 χρονών, Λευκωσία).

«Η ειρήνη για μένα είναι να ξυπνά το κάθε παιδί και να έχει οικογένεια, πρωινό. Να μην υπάρχουν πόλεμοι. Όλα τα παιδιά να έχουν ρούχα και μια αγαπημένη οικογένεια» (Παιδί 10 χρονών, Λάρνακα).

«Για εμένα ειρήνη σημαίνει να είμαι χαρούμενη και ευτυχισμένη. Να μην ακούω συνεχώς πως άνθρωποι, παιδιά σαν εμένα πεθαίνουν στο δρόμο και πως κοιμούνται στα αντίσκηνα και στα παγκάκια» (Παιδί 10 χρονών, Λάρνακα).


  - Τι σημαίνει ειρήνη για σένα; Ζωγράφισέ το.

  - Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν το δικαίωμα στην ειρήνη γινόταν σεβαστό;
  · Ανάρτηση 12/05/2020: Το Δικαίωμα στη Συμμετοχή

  -Πώς θα ζωγράφιζες εσύ το δικαίωμα του παιδιού να συμμετέχει;

  -Πιστεύεις ότι το δικαίωμα αυτό παραβιάζεται στην Κύπρο;

  -Με ποιο τρόπο θα ήθελες το δικαίωμα αυτό να εφαρμόζεται στην Κύπρο;   · Ανάρτηση 19/05/2020: Το Δικαίωμα στην Ταυτότητα

   - Ποια στοιχεία της ταυτότητάς σου θεωρείς σημαντικά;

   - Υπάρχουν στοιχεία της ταυτότητάς σου τα οποία δεν θες να γνωρίζουν οι άλλοι; Ποια είναι αυτά; Με ποιο τρόπο καταπιέζονται;

   - Υπάρχουν στοιχεία της ταυτότητάς σου για τα οποία υπάρχουν στερεότυπα που σε περιορίζουν ως παιδί;

   - Υπάρχουν στοιχεία της ταυτότητάς σου που σε κάνουν περήφανη/ο;


    Ζωγράφισε κάτι από τα παραπάνω ή πώς βλέπεις εσύ το δικαίωμα στην ταυτότητα.  Back To Top