Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο και Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC)

Δελτίο Τύπου - 28/09/2015


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, συμμετείχε στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC), το οποίο διεξήχθη στο Άμστερνταμ , στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015 με θέμα «Βία κατά των παιδιών», καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου στη Χάγη.

Κεντρική ομιλήτρια την πρώτη μέρα του Συνεδρίου ήταν η κα Marta Santos Pais, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βία κατά των παιδιών η οποία ανέπτυξε το θέμα του Συνεδρίου μέσα από την προοπτική των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία της η κα Pais, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμπεριλάβει στην Ατζέντα 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη το σχέδιο δράσης των χωρών του κόσμου για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου το στόχο, για τον τερματισμό της κακομεταχείρισης, την εκμετάλλευσης, της εμπορίας και όλων των μορφών βίας και βασανιστηρίων κατά των παιδιών, έχοντας αναγνωρίσει τη βία κατά των παιδιών «ως ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού».

Η Κύπρια Επίτροπος, η οποία διατέλεσε πρόεδρος του Δικτύου την περίοδο 2012- 2013, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσίασε τις δράσεις του Γραφείου της, για την περίοδο 2014 – 2015 όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Η Επίτροπος συνόψισε ενώπιον των συναδέλφων της Ευρωπαίων Επιτρόπων για Παιδιά τη ‘’Θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, αναφορά, διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο - Δεκέμβριο 2014’’. Ακολούθως η Επίτροπος παρουσίασε σε συντομία το πλάνο δράσεων του Γραφείου της για την επόμενη χρονιά. Αυτό περιλαμβάνει και την ετοιμασία και δημοσιοποίηση αριθμού Θέσεων ή Εκθέσεων της Επιτρόπου σε σχέση, μεταξύ άλλων, τα Δικαιώματα των Παιδιών στο χώρο του αθλητισμού, τον πειθαρχικό έλεγχο των παιδιών στο χώρο του σχολείου και τα παιδιά σε κίνηση.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκε η άποψη των ίδιων των παιδιών της Ευρώπης σχετικά με τη βία κατά των παιδιών, όπως αυτή αποτυπώθηκε από το πρόγραμμα του ENOC «Let’s talk young: παιδιά μιλούν για τη βία». Στη βάση της αντίληψης που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εγκαθιδρύει όσον αφορά το παιδί, το πρόγραμμα «Let´s talk young: Τα παιδιά μιλούν για τη βία», είχε ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά που συμμετέχουν, να ακουστούν οι απόψεις τους προς τα έξω, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), σε ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, όπως είναι αυτό της βίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα παιδιά από εννιά ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ αυτών και η Κύπρος, η οποία συμμετείχε με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού- ετοίμασαν πεντάλεπτο βίντεο, στο οποίο αποτύπωναν, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τις απόψεις τους για το πώς η βία επηρεάζει τη ζωή ενός παιδιού, καθώς και τα μηνύματά τους για μια κοινωνία χωρίς βία. Όλα τα βίντεο ενσωματώθηκαν σε ένα ενιαίο βίντεο-ντοκυμαντέρ διάρκειας 50΄, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου στις 24/09/2015 υιοθετήθηκε από τους Επιτρόπους, επίσημη Δήλωση για το θέμα της βίας κατά των παιδιών με τίτλο «Καμιά μορφή βίας κατά των παιδιών δεν είναι θεμιτή, κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών μπορεί να προληφθεί». Οι Επίτροποι ενέκριναν επίσης Ανοιχτή Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών, με την οποία ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό των καθημερινών τραγωδιών που λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο.
Κατεβάστε το αρχείο Word ENOC Press Release Sept 2015 -final.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top