Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, στην Ημέρα Γενικής Συζήτησης 2011 της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών - 30/9/2011


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά έλαβε μέρος στην «Ημέρα Γενικής Συζήτησης 2011: Παιδιά Φυλακισμένων Γονέων» που διεξήχθη σε επίπεδο Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Στόχος της Ημέρας Γενικής Συζήτησης 2011 ήταν η προώθηση ευαισθητοποίησης και περαιτέρω διερεύνησης θεμάτων που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε φυλακή / υπό κράτηση και η υιοθέτηση Κατευθυντήριων Γραμμών για τα Κράτη αναφορικά με την υποχρέωση τους να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα αυτής της κατηγορίας παιδιών με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές. Νομική βάση της συζήτησης ήταν οι πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και, ιδιαίτερα, οι βασικές αρχές που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση.

Στην Ημέρα Γενικής Συζήτησης 2011 μετείχαν εκπρόσωποι Κυβερνήσεων Κρατών Μελών της Σύμβασης, Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, Μηχανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων και Επιτρόπων για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και Εμπειρογνώμονες πάνω στο θέμα. Οι συμμετέχοντες προέβηκαν σε γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις αναφορικά με την πραγματική κατάσταση της χώρας τους και, όπου υπάρχουν, παράθεση «καλών πρακτικών».

Κορωνίδα της συνάντησης υπήρξε η συμμετοχή και κατάθεση μαρτυρίας δύο εφήβων από την Αγγλία, μιας νεαρής 13 ετών και ενός νεαρού 17 ετών, παιδιά φυλακισμένων γονέων, που ανέπτυξαν τα συναισθήματα τους από την ύπαρξη γονέα στη φυλακή και τις εμπειρίες τους με επισκέψεις στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για φυσική επαφή και σωστή σχέση με το συγκεκριμένο γονέα.

Η Κυπρία Επίτροπος, Λήδα Κουρσουμπά, σε παρέμβαση της αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κύπρο με ειδική αναφορά ως «καλή πρακτική» στην Κυπριακή νομοθεσία βάση της οποίας, σαν γενικός κανόνας, δεν φυλακίζονται έγκυες γυναίκες ή μητέρες παιδιών μέχρι 3 ετών. Η κα Κουρσουμπά επισήμανε ότι η ίδια έχει εισηγηθεί σε δημόσια συζήτηση στην Κύπρο ότι, ακριβώς, επειδή στόχος της νομοθεσίας είναι η διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, οι πρόνοιες θα έπρεπε να επεκταθούν ώστε να αφορούν και τους δύο γονείς (ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε περίπτωσης, ποιος έχει τη βασική φροντίδα για το παιδί) και να καλύπτουν γονείς παιδιών μέχρι και 8 ετών, («πρώιμη παιδική ηλικία», σύμφωνα με την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε, επίσης, στη κατάσταση στις Φυλακές όσον αφορά με τις επισκέψεις παιδιών φυλακισμένων και στις εισηγήσεις στις οποίες έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους προς τις Αρχές των Φυλακών καθόσον αφορά τη διασφάλιση του συμφέροντος της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών.

Τα καταληκτικά πορίσματα της Ημέρας Γενικής Συζήτησης 2011 συνοψίζονται στο ότι τα παιδιά των φυλακισμένων γονέων είναι ακόμη συχνά «ξεχασμένα». Προτεραιότητα καθόσον αφορά γονείς πρέπει να είναι η επιβολή ποινής μη στερητικής της ελευθερίας. Επιβάλλεται όπως επιτυγχάνεται συμφιλίωση μεταξύ του συμφέροντος της πολιτείας και του συμφέροντος του παιδιού.


Κατεβάστε το αρχείο Word ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ ΓΕΠ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top