Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Την πρώτη Ετήσια ΄Εκθεση της για το 2008 επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά.

Μετά τη συνάντηση η κα Κουρσουμπά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το 2008 ήταν ιστορική χρονιά για τα παιδιά διότι λειτούργησε ο θεσμός του Επιτρόπου και έβαλε το παιδί στο χάρτη των δικαιωμάτων, και πρόσθεσε: «Έχω επισημάνει στον Πρόεδρο τα θετικά που έχω διαπιστώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού και διάφορες ελλείψεις που υπάρχουν. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Κύπρος είναι ένα κράτος που έχει κυρώσει όλα τα διεθνή πρότυπα για τα δικαιώματα του παιδιού, πλην όμως, στις πλείστες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλο έλλειμμα μεταξύ της νομοθετικής εναρμόνισης και του τι συμβαίνει στην πράξη».

Η κα Κουρσουμπά ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει θετική αντιμετώπιση από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας και σημείωσε ότι οι Υπουργοί βλέπουν τις παρεμβάσεις της όχι ως το αντίπαλο δέος, αλλά ως κοινή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα του παιδιού και αναλαμβάνονται δράσεις να διορθωθούν τα κακώς έχοντα και ότι το ίδιο ισχύει και για τη Βουλή.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα που διαπίστωσε, ανέφερε η κα Κουρσουμπά, «είναι ότι δεν έχει ακόμη γίνει συνείδηση και κουλτούρα ότι τα παιδιά είναι ανθρώπινα όντα με δικά τους δικαιώματα. Δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό σε επίπεδο κράτους, πολιτείας και κοινωνίας ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν σε παιδιά πρέπει να έχουν ως πρώτιστο κριτήριο τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού και δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να συμμετέχουν σε θέματα που τους αφορούν».


Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην παραβίαση δικαιωμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, και έφερε ως παράδειγμα την έλλειψη υποδομής για ψυχιατρική νοσηλεία παιδιών ξεχωριστά από τους ενήλικες. Ελλείμματα, είπε, υπάρχουν επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας.

Αναφερόμενη στη βία στην οικογένεια και κυρίως ενάντια στα παιδιά η κα Κουρσουμπά είπε: «Δυστυχώς σήμερα στην κυπριακή οικογένεια υπάρχει βία που ασκείται στα παιδιά ή, όπου υπάρχει βία μεταξύ των γονέων, το παιδί καθίσταται θύμα ψυχολογικής βίας. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ενημέρωση και των ενηλίκων και των παιδιών για τα δικαιώματά τους και για τις δράσεις που πρέπει να λάβουμε όλοι για να διασφαλιστεί η απόλαυση των δικαιωμάτων από τα παιδιά». Επισήμανε, τέλος, ότι οποιοσδήποτε αντιληφθεί ότι ασκείται βία εναντίον παιδιού έχει υποχρέωση να το καταγγείλε
i.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top