English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο του Β΄ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας – Μαλούντας «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ», 23/11/2016

23/11/2016

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που χαιρετίζω το 11ο Μαθητικό Συνέδριο του Β΄ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας – Μαλούντας με θέμα: «Άνθρωποι εν κινήσει». Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την επιλογή τους, να εστιάσουν τις εργασίες του συνεδρίου, σε μια από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους πρόσφυγες. Ανάμεσα στα εκατομμύρια πρόσφυγες ή εκτοπισμένους, σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα σημαντικό ποσοστό είναι παιδιά. Παιδιά, που έχουν υποχρεωθεί, μόνα ή με την οικογένειά τους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία σε τόπους ξένους και από άγνωστους ανθρώπους.

Τα παιδιά πρόσφυγες, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις χειρότερες μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Στη διάρκεια της μετακίνησής τους, συχνά εξαρτώνται από επιτήδειους και είναι δυνατόν ευκολότερα να πέσουν θύματα εμπορίας ή/ και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ακόμη, όμως, και όταν τελειώσει το ταξίδι τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και απειλές - με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να κατέχουν περίοπτη θέση. Για αυτά τα παιδιά, η πολυτιμότερη, συχνά η μόνη, αποσκευή τους, είναι τα δικαιώματά τους. Ευθύνη και υποχρέωση κάθε Κράτους και κάθε κοινωνικού συνόλου που υποδέχεται πρόσφυγες, είναι να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων έχοντας πάντα κατά νου, ότι, τα παιδιά πρόσφυγες είναι πρώτα και πάνω από όλα παιδιά.

Δεδομένου ότι, η Κύπρος συνιστά, τα τελευταία χρόνια, χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά πρόσφυγες, και η ευρύτερη ομάδα των παιδιών που μετακινούνται, βρίσκονται σταθερά ψηλά στην ατζέντα με τις προτεραιότητές μου ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το ενδιαφέρον μου, ειδικότερα για τα παιδιά πρόσφυγες, εντάθηκε, ιδιαίτερα μετά την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και τη μαζική έξοδο από τη χώρα εκατομμυρίων προσφύγων, από τους οποίους, μερικές εκατοντάδες κατέληξαν ναυαγοί στα παράλια της χώρας μας.

Έτσι, για το 2016, ανέπτυξα ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, με το οποίο επιδιώκω, από τη μια την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας και από την άλλη να διαπιστώσω τις πολιτικές, τις συνθήκες, τις διαδικασίες και τις διοικητικές πρακτικές που διέπουν τη φιλοξενία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και ψυχαγωγία των παιδιών προσφύγων/ αιτητών Διεθνούς Προστασίας και κατά πόσο αυτές διασφαλίζουν, όχι μόνο την επιβίωση αλλά, επίσης, την ευημερία και ένταξή τους. Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιήσω το αποτέλεσμα της διερεύνησής μου με σχετική Έκθεση.

Θέλω να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας – Μαλούντας για τη συνεισφορά του σε μια από τις δράσεις του Γραφείου μου. Αυτή αφορούσε τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου, στο οποίο φοιτά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών προσφύγων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στα παιδιά που συμμετέχουν και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν την παραγωγή του θεατρικού δρώμενου «Μέδουσα, Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια». Σκηνές του δρώμενου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε, υπό την αιγίδα μου, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών, στις 18 Νοεμβρίου, στην οποία φιλοξενήθηκαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψετέ μου να κλείσω, με την καταληκτική παράγραφο του φετινού μηνύματός μου για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού:

«Η Κύπρος, φιλοξενεί σήμερα, σημαντικό αριθμό παιδιών προσφύγων. Είναι νομική ευθύνη του κράτους και ηθικό καθήκον της κοινωνίας, όλων εμάς, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Να τα υποδεχτούμε με φιλικά αισθήματα, να τους διαθέσουμε αξιοπρεπή διαμονή, να τα εντάξουμε στα σχολεία μας, να τους παρέχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Πάνω από όλα, να τους διασφαλίσουμε πρόσβαση στα δικαιώματά τους, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο να αναπτύξουν το πλήρες φάσμα των ικανοτήτων τους».

Εύχομαι, κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ - 23.11.2016.odt (Μέγεθος Αρχείου: 98 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας