Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Εκδήλωση με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

ΙΖ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011, ώρα 10:00
Κυρίες και Κύριοι
   Αγαπητά μου Παιδιά,
   Ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία σας για αυτή την εκδήλωση. Αποδέχτηκα με ενθουσιασμό την πρόσκλησή σας να τιμήσουμε την 22η επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Να γιορτάσουμε μαζί μια ιστορική επέτειο για όλα τα παιδιά του κόσμου. Τη μέρα που εσείς τα παιδιά αναγνωριστήκατε με τον πλέον επίσημο και ταυτόχρονα δεσμευτικό τρόπο ως αυτόνομες προσωπικότητες με δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης σε οποιοδήποτε θέμα σας αφορά. Τη μέρα που σταματήσατε να θεωρείστε κτήμα του οποιουδήποτε αλλά αναγνωρισθήκατε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχετε εντάξει στις δραστηριότητες του σχολείου θέματα σχετικά με τα δικαιώματά σας.
· Ποια είναι λοιπόν η νέα εποχή; Είναι η εποχή ενός σύγχρονου σχολείου το οποίο μέσα από την πολιτισμική πολυμορφία να προωθεί και παροτρύνει τον διαπολιτισμικό διάλογο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Το κάθε παιδί ανάμεσα σας είναι μοναδικό γιατί η ταυτότητά σας περιλαμβάνει ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών που είναι σχεδόν αδύνατο να παρουσιαστεί σε άλλο παιδί. Αυτή λοιπόν η ταυτότητά, σας κάνει ξεχωριστούς και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους χωρίς διακρίσεις.

· Το άρθρο 2 της Σύμβασης προστατεύει εσάς, τα παιδιά, από οποιαδήποτε διάκριση. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να σέβεται τα δικαιώματά σας ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής σας, από το φύλο, τη γλώσσα, το χρώμα και τη θρησκεία σας.
   (Άρθρο 2: Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών η άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.)
· Μου έχει πει ο Διευθυντής σας ότι είστε 207 παιδιά. Θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνο αριθμοί στον κατάλογο του σχολείου σας αλλά αυτόνομες προσωπικότητες με δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Κράτος. Το άρθρο 12 της Σύμβασης αναγνωρίζει την αυτόνομη προσωπικότητα σας και διασφαλίζει το δικαίωμα σας για ελεύθερη έκφρασή σε θέματα που σας αφορούν. Έχετε δικαίωμα να λέτε τη γνώμη σας ελεύθερα για οτιδήποτε σας αφορά και εμείς οι ενήλικοι είμαστε υποχρεωμένοι να τη λαμβάνουμε υπόψη.
   (Άρθρο 12: Τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να διασφαλίζουν στο παιδί που είναι ικανό να σχηματίσει τις δικές του απόψεις, το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των απόψεών του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, δίνοντας στις απόψεις του παιδιού το απαιτούμενο βάρος σύμφωνα με την ηλικία του και το βαθμό ωριμότητάς του).
· Τα δικά σας δικαιώματα είναι η δική μας υποχρέωση ως πολιτεία – ΟΗΕ 1989 Υιοθέτηση Σύμβασης - κύρωση από Δημοκρατία 1991

· Για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων σας έχει δημιουργηθεί ο Θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. (Φεβρουάριος 2008).

· Το λογότυπο του Γραφείου μου, το οποίο πιθανόν να γνωρίζετε από την ιστοσελίδα, απεικονίζει τρία παιδιά κάτω από ένα ουράνιο τόξο. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία: το λογότυπο με το οποίο θα γινόταν γνωστός ο θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα έπρεπε να κάνει σημασία για σας τα παιδιά και ταυτόχρονα να σας αντιπροσωπεύει. Γι΄ αυτό το λόγο ζητήσαμε τη γνώμη αρκετών παιδιών και τη λάβαμε σοβαρά υπόψη, ώστε η επιλογή να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά.

· Καταλήξαμε στο ουράνιο τόξο, το οποίο εκφράζει αισιοδοξία αφού εμφανίζεται όταν μέρος του ουρανού είναι σκοτεινό και το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό χρωματιστό τόξο σε αντίθεση με το σκούρο φόντο. Το ουράνιο τόξο συμβολίζει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, είναι σημάδι ελπίδας, χαράς, κάτι νέου, κοινωνικής αλλαγής, ειρήνης, φιλίας. Η μετάβαση προϋποθέτει θετική ενέργεια, θέληση, δύναμη, κουράγιο, συνεργασία, αισιοδοξία. Ο προορισμός δεν είναι κάτι που τελειώνει γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει τέλος, άρα η προσπάθεια μας είναι μια συνεχής διαδικασία. Τα τρία παιδιά, σαν και σας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά συμβολίζουν τις προϋποθέσεις για ένα πιο φωτεινό κόσμο όπου όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

· Τα δικαιώματά σας είναι αναφαίρετα δηλαδή κανένας δεν μπορεί να σας τα πάρει. Τα δικά σας δικαιώματα αποτελούν το δικό μας μέλλον. Το σχολείο αφού πρώτα σας δώσει σεβασμό μετά μπορεί να απαιτήσει σεβασμό.

· Ο 1ος στόχος της φετινής σχολικής χρονιάς είναι ένα σχολείο – εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας. Το νέο σχολείο όπως εισάγεται φέτος από τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα είναι ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη και αυτό θα το πετύχετε όχι μόνο μέσα από τα μαθήματά σας αλλά και μέσα από άλλες δραστηριότητες όπως η σημερινή εκδήλωση.

· Σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία και σας υπόσχομαι ότι ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων σας θα είμαι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στην επίτευξη των στόχων σας.Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top