Αγαπητά μου παιδιά,

«Υπάρχουν δύο μικρά ψάρια που κολυμπούν μαζί και τυχαία συναντούν ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος και ηλικία ψάρι που κολυμπάει από την αντίθετη πλευρά. Το ψάρι τους γνέφει και τους λέει: «Καλημέρα, ψαράκια. Πώς είναι το νερό;» Τα δύο νεαρά ψάρια κολυμπούν για λίγο∙ τελικά το ένα από αυτά κοιτάζει το άλλο και ρωτά «Τι είναι το νερό;» Ποιο είναι το νόημα της ιστορίας; Ότι, κάποιες φορές, οι πιο προφανείς, σημαντικές πραγματικότητες είναι αυτές που είναι πιο δύσκολο να τις αντιληφθείς, να προβληματιστείς και να αναλάβεις δράση.

Αξίζει να σταθούμε λίγο και να δούμε τους αριθμούς. Mόνο το 2.5% των παγκόσμιων υδάτων είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Το υπόλοιπο είναι αλμυρό, και είναι οι ωκεανοί και οι θάλασσες. Στην ουσία παραμένει το 0,007% του παγκόσμιου γλυκού νερού για να τροφοδοτήσει όλη την ανθρωπότητα. 0,007%! Οι αρνητικές συνέπειες της λειψυδρίας επηρεάζουν όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι καύσωνες, οι μεγάλες πυρκαγιές οι πλημμύρες αναμφισβήτητα πολλαπλασιάζουν σοβαρά το πρόβλημα και ο φαύλος κύκλος συνεχίζει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο απαιτεί λελογισμένη χρήση. Η στέρησή του επηρεάζει τους ανθρώπους, τις οικονομίες και το περιβάλλον. Η διασύνδεσή του με το βιοτικό επίπεδο, την υγεία και την βιωσιμότητα της ανθρώπινης ζωής καταδεικνύει ότι συνδέεται άμεσα με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη στιγμή που το νερό αποτελεί την πηγή και τη συντήρηση της ζωής, η σπάνις του και η λειψυδρία επηρεάζουν όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα. Πώς μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι μπορεί να συνεχιστεί η ζωή στον πλανήτη χωρίς νερό, πώς προστατεύεται το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία χωρίς καθαρό νερό; Ας αναλογιστούμε τι μπορεί να προκαλέσει η λειψυδρία:

    · Ελλείψεις στα τρόφιμα και μειωμένη αγροτική παραγωγή. Δύο μεγάλα προβλήματα γiα τις άνυδρες περιοχές.
    · Περιβαλλοντικούς πρόσφυγες και μεταναστευτικές ροές από τις άνυδρες και ερημοποιημένες περιοχές: βόρεια Κολομβία, Βενεζουέλα, ή σε περιοχές της Αφρικής .
    · Αρνητικές συνέπειες στις γυναίκες που είναι επιφορτισμένες με τον παραδοσιακό ρόλο της τροφού της οικογένειας και της συλλογής νερού: Αφρική, Ασία και άλλες.
    · Φαινόμενα βίας και απειλής για την ειρήνη: διαμάχες διακρατικές για τους φυσικούς πόρους του γλυκού νερού (Τίγρης, Ευφράτης)
    · Το διεθνές εμπόριο νερού που απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη και την απελευθέρωση του εμπορίου.
  Ποια άραγε είναι η λύση; Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Την απάντηση θα τη δείξει ο χρόνος. Στα Κράτη, στους Διεθνείς Οργανισμούς σε όλους εμάς, στον καθένα από εμάς παραμένει η διαχείριση και ο περιορισμός της λειψυδρίας και των επιπτώσεών της και η σωστή διαχείριση του νερού. Οι λύσεις του προβλήματος δεν είναι εύκολες επιβάλλεται όμως να είναι τολμηρές και καθοριστικές. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο πιο πολλά θα περισώσουμε. Να θέσουμε ένα νέο τρόπο ζωής και μια νέα ηθική στη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας και με την ίδια τη φύση για να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες.  Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός ΕΠΔΠ για Δήμο Γερίου 1 6 2022.docx  Πίσω στην προηγούμενη σελίδα