Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η επετειακή εκδήλωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για την 26η επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διεξήχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Κώστα και Ρίτας Σεβέρη (CVAR) στη Λευκωσία.Το δικαίωμα στο παιχνίδι αποτέλεσε το θέμα της εκδήλωσης και η συμμετοχή ήταν ανοικτή στο κοινό. Ως σύνθημα της εκδήλωσης επιλέγηκε: «Το δικαίωμα στο παιχνίδι, δεν παίζεται», αφενός, για να αναδειχθεί η σημασία του δικαιώματος και, αφετέρου, για να υποδειχθεί η αδιαπραγμάτευτη ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας και των ενηλίκων για τη διασφάλιση του συγκεκριμένου δικαιώματος.
Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της 20ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Σε μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση, αναγνωρίζει ότι το παιδί έχει δικαιώματα. Τα δικαιώματα του παιδιού είναι, πρωτίστως και πάνω από όλα, ανθρώπινα δικαιώματα. Ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού είναι νομική υποχρέωση που δεσμεύει κάθε άτομο ξεχωριστά, την κοινωνία στο σύνολό της και, φυσικά, την ίδια την πολιτεία.

Τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση, θεωρούνται ένα ενιαίο σύνολο. Είναι μεταξύ τους ισότιμα και το καθένα εξαρτάται από όλα τα υπόλοιπα. Με την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, κάθε παιδί μπορεί να είναι ασφαλές και να απολαμβάνει την απαραίτητη προστασία που χρειάζεται. Την ίδια ώρα, έχει ενεργό συμμετοχή στα όσα συμβαίνουν γύρω του, διαμορφώνει για αυτά άποψη, την εκφράζει και αυτή λαμβάνεται υπόψη από όσους και όσες παίρνουν τις αποφάσεις που το αφορούν.

Το παιδί, σε ένα προστατευτικό πλαίσιο, το οποίο του δίνει όμως την ευκαιρία και τη δυνατότητα να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος, ενδυναμώνεται για να κτίσει, σταδιακά, μια αυτόνομη προσωπικότητα, η οποία σέβεται και προωθεί τα δικαιώματα όλων.
Με σύνθημα «Το δικαίωμα στο παιχνίδι, δεν παίζεται», στέλνω φέτος, ιδιαίτερα στην κοινωνία των ενηλίκων, το μήνυμα ότι, κάθε δικαίωμα μετρά. Το παιχνίδι, ένα από τα δικαιώματα του παιδιού τα οποία κατοχυρώνει η Σύμβαση, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την παιδικότητα, δηλαδή, τη δυνατότητα που δίνουμε στα παιδιά να είναι παιδιά.

Η παιδικότητα, συχνά υποσκάπτεται από τις επιλογές των ενηλίκων. Θέτοντας ως προτεραιότητά μας, την προετοιμασία των παιδιών για τον κόσμο των μεγάλων, παραγνωρίζουμε συγκεκριμένες ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, πέραν από τη νομική δέσμευση, το ευρύτερο συμφέρον του παιδιού επιβάλλει, αυτό να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ζήσει ως παιδί. Προϋποθέτει και απαιτεί, να διαθέτει το χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορεί να απολαμβάνει το δικαίωμά του στο παιχνίδι. Για τούτο ακριβώς το λόγο, απευθύνομαι πρωτίστως στους ενήλικες, με μια προτροπή: «Αφήστε τα παιδιά σας να είναι παιδιά, δώστε τους την ευκαιρία να παίξουν ή ακόμη καλύτερα, παίξτε και σεις μαζί τους».

Λήδα Κουρσουμπά
Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου 2015
Κατεβάστε το αρχείο Word Μήνυμα Επιτρόπου για Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού- 20-11-2015.doc
Κατεβάστε το αρχείο Word ΟΜΛΙΑ - ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2015 -20-11-2015 - final.docx

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top