English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου , στο 37ο Φεστιβάλ Παιδιού που διοργανώνει η ΕΠΕΠ Λευκωσίας – Κερύνειας σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς, με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, 10/6/2017

12/06/2017

Φίλες και φίλοι,

Το ετήσιο Φεστιβάλ Παιδιού που διοργανώνει η Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΕΠΕΠ) Λευκωσίας – Κερύνειας σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, είναι μια από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας μας και, συνάμα, λειτουργούν ως ένα ακόμη βάθρο προώθησης των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας. Για τούτο το λόγο, η διοργάνωση του 37ου Φεστιβάλ Παιδιού είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συγχαρούμε τα δραστήρια μέλη της ΕΠΕΠ Λευκωσίας – Κερύνειας και ιδιαίτερα την Πρόεδρο, φίλη, Μαρίνα Κούκου, για τη διαχρονική τους προσφορά και να τους ευχηθούμε να παραμείνουν ενεργά και δραστήρια.

Φίλες και φίλοι,

Η καθιέρωση της 1ης Ιουνίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και την παιδική ηλικία γενικότερα. Η συγκεκριμένη μέρα έπρεπε να είναι μια μέρα χαράς και γιορτής για όλα τα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι.

Εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν σε συνθήκες, όπως είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, που δεν τους επιτρέπουν να γιορτάσουν. Η παιδική φτώχεια δεν είναι πρόβλημα ξένο προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονταν αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, το χειρότερο πρόσωπο της οποίας γνώρισε και η χώρα μας, σημάδεψε την κυπριακή κοινωνία, σπρώχνοντας ακόμη περισσότερες οικογένειες και παιδιά, στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια ζουν, τις περισσότερες φορές, σε συνθήκες που τους εμποδίζουν να απολαύσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά αυτά πιο πιθανόν να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, που δεν τους προστατεύει ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα, να πέφτουν πιο συχνά θύματα κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης. Λόγω της φτώχειας παιδιά, δυνατόν να στερούνται πρόσβαση σε ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης ή σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Η φτώχεια δεν επηρεάζει μόνο πτυχές της καθημερινότητας των παιδιών. Αφήνει, επίσης, σημάδια και τραυματικές εμπειρίες που συνοδεύουν τα παιδιά στην ενήλική τους ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Η φτώχεια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού πιθανόν να αποκτήσουν παιδιά, που με τη σειρά τους θα μεγαλώσουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Για τούτο ακριβώς το λόγο, η UNICEF, υποστηρίζει ότι, η επένδυση στην παιδική ηλικία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση που μπορεί να κάνει το Κράτος, για να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας ή για να τον προλάβει, πριν ακόμη ανοίξει. Επένδυση στην παιδική ηλικία σημαίνει, ανάπτυξη παιδοκεντρικών πολιτικών, οικονομική και κοινωνική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Είμαι βέβαιη, ότι, οι φίλοι και τα μέλη της ΕΠΕΠ, αλλά και όσοι και όσες συμμετέχουν στην όμορφη αυτή εκδήλωση σήμερα, θα συμβάλουν με τον τρόπο τους θετικά στην προσπάθεια αυτή. Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω, για ακόμη μια φορά, την ΕΠΕΠ Λευκωσίας – Κερύνειας για την όμορφη αυτή εκδήλωση. Εύχομαι σε όλες και όλους και, ιδιαίτερα, στα παιδιά, ένα ευχάριστο απόγευμα.Χαιρετισμός για ΕΠΕΠ Λευκωσίας-Κερύνειας 10.6.2017 FINAL 7 6 2017.docx (Μέγεθος Αρχείου: 169 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας