Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ»
Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της κύρωσης από την Κυπριακή Βουλή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση και τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιών

12 Νοεμβρίου

Μουσείου Λεβέντη


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εκφράζει την ικανοποίησή της για την επικείμενη κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση και τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών, γνωστή και ως Σύμβαση Λαζαρότε.

Ο Θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει ως αποστολή την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο. Ο ιδρυτικός του Θεσμού Νόμος, εναποθέτει στον εκάστοτε Επίτροπο πέραν από τον ελεγκτικό του ρόλο, και, αρμοδιότητα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των παιδιών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η προστασία του παιδιού από κάθε μορφής βία, κακοποίηση ή/και εκμετάλλευση και ειδικότερα η προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική βία αποτελεί, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της Επιτρόπου, μια από τις βασικές προτεραιότητες και κεντρικούς άξονες των δράσεων της. Ως εκ τούτου, και όπως η Σύμβαση Λαζαρότε προβλέπει όσον αφορά την εμπλοκή και τον ρόλο των Επιτρόπων Δικαιωμάτων του Παιδιού στα πλαίσια της Εκστρατείας Ένα στα Πέντε, η Επίτροπος ενέταξε πολλές από τις πάγιες δράσεις και δραστηριότητές της με στόχο τη δημιουργία εκείνων των δομών που θα καθιστούσαν την κύρωση της Σύμβασης δυνατή. Ανάμεσα σε άλλα, η Επίτροπος προέβη σε δημόσιες της παρεμβάσεις, ενέργειες για την προώθηση εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης, κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων στο επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, οργάνωση και συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά αλλά και γονείς, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών και προώθηση του αντικειμένου της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο χώρο του δημόσιου σχολείου.

Παράλληλα ανέπτυξε αριθμό άλλων δράσεων, στις περισσότερες από τις οποίες συνεργάστηκε στενά με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου. Οργάνωσε, για παράδειγμα, τριήμερο εργαστήρι για παιδιά, σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Παράλληλα, ενίσχυσε την πρωτοβουλία των παιδιών να διοργανώσουν Street Event με τον τίτλο “Μέχρι το Ένα να γίνει Κανένα” αλλά και να ετοιμάσουν σχετικό ψήφισμα. Πέραν των λοιπών της δράσεων, η Επίτροπος, επέλεξε να αφιερώσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που οργανώνει στις 20 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στο θέμα της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης παιδιών, υιοθετώντας τον τίτλο “Ό,τι το πληγώνει μας πληγώνει”. Στην εκδήλωση - όπου θα παραστεί και θα μιλήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα παιδιά.

Η Επίτροπος, φυσικά, συνεχίζει να εργάζεται με στόχο την καταπολέμηση της πλέον αποτρόπαιης παραβίασης δικαιωμάτων του παιδιού, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενδυνάμωση και την ενεργό εμπλοκή των ίδιων των παιδιών στην προσπάθεια. Για τούτο το σκοπό, μόλις πρόσφατα, ετοίμασε ενημερωτικό τρίπτυχο το οποίο παρέχει στα παιδιά πληροφορίες για τη νομοθεσία με ένα φιλικό προς τα ίδια τρόπο. Ανάλογες δράσεις, αναμένεται να αναληφθούν από την Επίτροπο και στο μέλλον.

Κατεβάστε το αρχείο Word Δημοσιογραφική Διάσκεψη 12.11.14.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top