Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Λειτουργοί της Επιτρόπου πραγματοποίησαν σήμερα επιτόπια διερεύνηση των συνθηκών των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκατέλειψαν χτες το Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας «Πουρνάρα» και πέρασαν το βράδυ στο δρόμο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Για τις συνθήκες διαβίωσης τους, έχω κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα παρέμβει προς τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί ουσιαστική βελτίωση. Σύμφωνα με τις περιγραφές των ίδιων των παιδιών, το πρωινό αποτελείτο από ένα μόνο μικρό κομμάτι ψωμί, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από οποιοδήποτε ρόφημα. Το απόγευμα παραχωρείται σε κάθε παιδί ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για ολόκληρη τη μέρα. Οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους διαμονής είναι άθλιες και ανθυγιεινές: σε κάθε δωμάτιο διαμένουν περίπου 15 άτομα, τα οποία μοιράζονται συνήθως ένα κρεβάτι ανά δύο άτομα ενώ κάποια παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα σε κουβέρτες. Για την εξυπηρέτηση της υγιεινής των 300 παιδιών υπάρχουν 2 τουαλέτες και 1 ντουζιέρα. Σημείωσαν ότι, η κάθε μέρα στο Κέντρο είναι η ίδια, χωρίς δραστηριότητες, χωρίς εκπαίδευση, σε άθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το άγχος και η αβεβαιότητά τους.

Επειδή οι υποσχέσεις που δόθηκαν στα παιδιά για την μετακίνηση τους από το εν λόγω Κέντρο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, ως έκφραση διαμαρτυρίας αποφάσισαν περί τα 30 παιδιά, τα οποία έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, να βγουν στο δρόμο και να διανυχτερεύσουν εκεί. Δηλώνουν δε παρά τις προτροπές, ότι είναι αποφασισμένα να παραμείνουν στο δρόμο μέχρις ότου βρεθεί εναλλακτική δομή για τη στέγασή τους θεωρώντας τις συνθήκες αυτές ως καλύτερες από αυτές που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα.

Είναι υποχρέωση του Κράτους να διασφαλίσει άμεσα συνθήκες που να εξασφαλίζουν υγιεινή, υγεία, σίτιση, προστασία και αξιοπρέπειά, μέχρι την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στέγασής τους. Η παραμονή στο δρόμο 30 παιδιών για άλλη μια νύχτα τα αφήνει εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους, παραβιάζοντας σωρεία δικαιωμάτων τους, ενώ η επιστροφή τους σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε κανένα άνθρωπο, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.Κατεβάστε το αρχείο Word Δημόσια Τοποθέτηση Ασυνόδευτοι 9.03.22.docx

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top