Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Η παρουσία μου εδώ, σε έναν χώρο δημιουργίας και μάθησης, ανάμεσα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, αποτελεί για μένα πηγή αστείρευτης χαράς, γιατί μέσα από την αλληλεπίδρασή μας, αντλώ δύναμη για να ασκώ με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που μου παρέχει ο Νόμος. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα «Δικαιώματα του Παιδιού», και είναι φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά για τα παιδιά. Τούτο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σταδιακής αλλαγής που συντελείται σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τη σημασία και τη βαρύτητα που δίνεται στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών χωρίς καμιά διάκριση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, άρχισε να αναγνωρίζεται ότι, τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων αφού αποτελούν ξεχωριστές υπάρξεις, με μοναδική προσωπικότητα και εγγενή αξιοπρέπεια. Την καινούρια αυτή θεώρηση, κατοχύρωσε νομικά η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί την πιο καθολικά αποδεκτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη, πλην των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατοχυρώνει και διασφαλίζει στα παιδιά, μεταξύ πολλών άλλων, δικαίωμα προστασίας από διακρίσεις ή κακομεταχείριση, δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και υγεία και δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και συμμετοχής. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχω υποχρέωση να ελέγχω διαρκώς τις διαδικασίες, νομοθεσίες και πρακτικές που ακολουθούνται έτσι ώστε κάθε παιδί στην Κύπρο να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του με γνώμονα το σεβασμό της εγγενούς του αξιοπρέπειας. Με πιο απλά λόγια, είμαι υποχρεωμένη από το Νόμο να ελέγχω ότι το κράτος κάνει όλα όσα θα έπρεπε να κάνει έτσι ώστε, όλα τα παιδιά στην Κύπρο να είναι ευτυχισμένα και να έχουν καλή ποιότητα ζωής. Εκτός από τον ελεγκτικό μου ρόλο, βασική μου αρμοδιότητα είναι και η διάδοση των βασικών αρχών και προνοιών της Σύμβασης έτσι ώστε, τόσο οι ενήλικες όσο και εσείς τα παιδιά, να γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά των παιδιών.

Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε όλοι ότι, τα παιδιά δεν είναι μόνο οι αυριανοί πολίτες και το μέλλον αλλά, πρωτίστως, το παρόν, το σήμερα.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Δεν είστε πλέον κρυμμένα στο παρασκήνιο αλλά, αντιθέτως, είστε μπροστά, στο προσκήνιο, πρωταγωνιστές της καθημερινής σας ζωής αλλά και της ζωής της κοινωνίας της οποίας ζείτε. Δεν αποτελείτε περιουσία κανενός γιατί, ακριβώς, είστε υπάρξεις αυτόνομες με δική σας άποψη, με δικά σας θέλω και προτιμήσεις. Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εμείς οι ενήλικες, είμαστε υποχρεωμένοι να σας δίνουμε το λόγο για να ακούγεται η φωνή σας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επιτρέπουμε να χαίρεστε την παιδικότητά σας, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε τη γνώμη σας και να τη λαμβάνουμε υπόψη, είμαστε υποχρεωμένοι να σας παρέχουμε την ευκαιρία να συμμετέχετε με ενεργό τρόπο στις αποφάσεις που σας αφορούν.

Αυτό, βέβαια, δεν ακυρώνει, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν ή φοβούνται, το ρόλο των γονιών ή των εκπαιδευτικών. Απεναντίας, τον ισχυροποιεί. Η Σύμβαση δεν απειλεί ούτε καταργεί τη θέση των ενηλίκων αλλά, αντίθετα, ενισχύει το ρόλο των γονέων καθώς και των εκπαιδευτικών. Είναι σύμμαχος όλων, αφού λειτουργεί ως οδοδείκτης μικρών και μεγάλων. Ένα παιδί που γνωρίζει καλά τα δικαιώματά του, ένα παιδί που αντιλαμβάνεται τη σημασία του σεβασμού της αξιοπρέπειας του και που τη βιώνει στη καθημερινότητα του, ένα παιδί που κατανοεί την αξία της ελευθερίας έκφρασης, είναι ένα παιδί που με πηγαίο τρόπο θα ξέρει πως τα δικαιώματα γεννούν ταυτόχρονα και αντίστοιχες υποχρεώσεις. Ένα τέτοιο παιδί ξέρει, πολύ καλά, πως έχει μεν το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά με σεβασμό στο συμμαθητή του, στο γονέα ή το δάσκαλο του. Έχει δικαίωμα να ακούεται και να μετέχει στις αποφάσεις που το αφορούν, αλλά, παράλληλα, να ακούει και εκείνο την άποψη των άλλων. Ένα τέτοιο παιδί ξέρει πως έχει δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και στο παιχνίδι και δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη μάθηση και, επομένως, υποχρέωση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκτήσει γνώσεις.
Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, που είναι πολύ σημαντικό να γίνουν ευρύτατα κατανοητές οι πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται και η σημερινή Εκδήλωση, η οποία αποτελεί απόσταγμα δημιουργικής δουλειάς των ίδιων των παιδιών. Η χοροθεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο, είναι αποτέλεσμα προβληματισμού των παιδιών και απότοκος πολύωρων συζητήσεων όσον αφορά τα δικαιώματα τους. Τα παιδιά κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τη χαμένη παιδικότητά τους και το ασφυκτικό πρόγραμμα που τους επιβάλλουμε εμείς οι ενήλικοι και εκφράστηκαν ελεύθερα και δημιουργικά μέσα από το χορό και το θέατρο, απαιτώντας από εμάς να ακούσουμε τις φωνές τους. Το χοροθεατρικό αυτό έργο, παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη μεγάλη επετειακή μας Εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξιωματούχοι, γονείς και παιδιά. Κρίναμε, ωστόσο, ότι αξίζει να δουν την παράσταση αυτή ακόμα πιο πολλά παιδιά, γιατί, ακριβώς, είναι ένας τρόπος έκφρασης των παιδιών και μεταφέρει αυτούσιες τις ανησυχίες των παιδιών που το δημιούργησαν.

Παραπέρα, για να τονιστεί η σημασία της φετινής χρονιάς, που σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προκήρυξα Παγκύπριο Διαγωνισμό Ποίησης, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με θέμα «τα Δικαιώματα του Παιδιού». Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι, σχεδόν, το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας αγκάλιασε το Διαγωνισμό. Πολλοί εκπαιδευτικοί ενθάρρυναν και στήριξαν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτό για να καταθέσουν, ελεύθερα, μέσα από τους στίχους, τις σκέψεις, θέσεις και ανησυχίες τους. Τα παιδιά, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αγκάλιασαν την ιδέα γράφοντας εξαιρετικές ποιητικές δημιουργίες. Μερικά από τα ποιήματα αυτά θα ακούσουμε και στη σημερινή Εκδήλωση. Τέλος θα απολαύσουμε τραγούδια και κυπριακούς χορούς από ομάδα παιδιών.

Θέλω να πω ένα μεγάλο Εύγε σε όλα τα παιδιά και τους δασκάλους τους που εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση της σημερινής Εκδήλωσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα στηρίζω, με κάθε δυνατό τρόπο, όλες τις προσπάθειες για προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, χωρίς διάκριση για να γίνει κατανοητό πως ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Όπως πάντα τονίζω, τα Δικαιώματα των Παιδιών είναι υπόθεση όλων μας.Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Επιτρόπου στο Ζ΄Λακατάμειας στην εκδήλωση για τα Δικαιώματα του Παιδιού - final - 1-2-2010.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top