English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σε Ημερίδα της Αστυνομίας Κύπρου με θέμα: «Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», 9/12/2016

09/12/2016
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Αρχηγείου Αστυνομίας
09 Δεκεμβρίου 2016
09:00 – 14:00

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα, με θέμα: «Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», την οποία διοργανώνει η Αστυνομία Κύπρου, για τα μέλη του Σώματος. Το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Αστυνομία μπορεί να ασκήσει τις εξουσίες της για την επιβολή του Νόμου. Παράλληλα, αποτελεί ένα ξεχωριστό καθοδηγητικό εργαλείο για την επιβολή του Νόμου. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η εξοικείωση και η κατάρτιση των μελών της Αστυνομίας με το θεσμικό πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε δημοκρατικά συγκροτημένη πολιτεία. Για τούτο, ακριβώς, το λόγο, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Αστυνομίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η σημερινή Ημερίδα, γιατί μέσα από διοργάνωσή της, η Αστυνομία Κύπρου παρέχει ευκαιρία σε αριθμό μελών του Σώματος, να έχουν αυτή την κατάρτιση.

Κυρίες και κύριοι,

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν μια από τις κορυφαίες, αν όχι την κορυφαία, κοινωνική κατάκτηση της ανθρωπότητας. «Δημιούργημα της αδικίας, ωθούμενα από την απόλυτη φρίκη των ανθρώπινων λαθών, και των οραμάτων για ένα καλύτερο κόσμο, τα δικαιώματα εξαλείφουν το φόβο για τον άλλο, αναγνωρίζοντας την κοινή ανθρώπινη φύση και χαιρετίζοντας τη διαφορετικότητα». Η θεσμοθέτησή τους, με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, αναδεικνύει την εγγενή ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως το θεμελιακό αξιακό υπόβαθρο κάθε ανθρωποκεντρικής και δημοκρατικής κοινωνίας.

Η Οικουμενική Διακήρυξη, διασυνδέοντας ρητά και απαρέγκλιτα την ανθρώπινη ύπαρξη με την εγγενή ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συνοψίζει το όραμα μιας κοινωνίας, όλοι οι άνθρωποι, χωρίς καμιά διάκριση, να έχουν τη δυνατότητα και τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να απολαύσουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. Στα πλαίσια της καθημερινότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμορφώνουν ένα πλέγμα προστασίας για κάθε άτομο, απέναντι στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε μορφής εξουσίας, ακόμη και απέναντι στην κρατική εξουσία, προδιαγράφοντας, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και ισότητας.

Στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζει και κατοχυρώνει μια ενεργό θέση και στα παιδιά. Με δεδομένη τη βιολογική και κοινωνική τους αναπτυσσόμενη ωριμότητα αλλά και την περιορισμένη πολιτική τους επιρροή, η διεθνής κοινότητα, υιοθέτησε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα παιδιά, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρούνται μικροί άνθρωποι με μικρά δικαιώματα (Council of Europe: Children are not mini human beings with mini human rights). Η θέσπιση ξεχωριστής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναδεικνύει και ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών. Σημειώνω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι, η Αστυνομία Κύπρου, έχει σημαντική θετική συνεισφορά σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, και διατηρεί μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία με το Θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Είναι αρκετό να αναφέρω σήμερα, τις εκστρατείες της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια για προστασία των παιδιών από το διαδίκτυο, αλλά και τις δράσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για βελτίωση της διαδικασίας χειρισμού περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είναι απόλυτα συμβατές με τις εισηγήσεις μου όπως απορρέουν από αριθμό εκθέσεων που έχω δημοσιοποιήσει πάνω στο θέμα. Προσβλέπω σε συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής. Είμαι βέβαιη ότι η σημερινή Ημερίδα θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ, για ακόμη μια φορά, την Αστυνομία και τον Αρχηγό του Σώματος προσωπικά, για τη διοργάνωση της Ημερίδας και να ευχηθώ, κάθε επιτυχία στις εργασίες της.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 9 12 2016 - 7 12 2016.odt (Μέγεθος Αρχείου: 76 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας