Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στα πλαίσια της επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων που φέτος ήταν αφιερωμένες στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών-προσφύγων και των παιδιών που φιλοξενούνται στην Κύπρο υπό το καθεστώς του/της Αιτητή/τριας Διεθνούς Προστασίας.

Η Επετειακή Εκδήλωση διεξήχθηκε το πρωί της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Λεβέντης, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και ήταν ανοικτή στο κοινό. Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτίθενται έργα παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου.


Το απόγευμα της ίδιας μέρας, από τις 16:00 μέχρι και 19:00, στο The Mall of Cyprus, η Επίτροπος διοργανώσε δράση με τη συμμετοχή παιδιών. Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είχαν την ευκαιρία, μέσα από διάφορες δραστηριότητες στο χώρο, τις οποίες διοργάνωσε ο Όμιλος Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας, να ενημερωθούν για τα δικαιώματα των παιδιών-προσφύγων και των παιδιών που φιλοξενούνται στην Κύπρο υπό το καθεστώς του/της Αιτητή/τριας Διεθνούς Προστασίας. Επίσης μπορούσαν να δουν από κοντά τρισδιάστατες κατασκευές με έργα μαθητών του Γυμνασίου Λευκάρων και του Β’ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας.Mήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20/11/2016

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με την πράξη της αυτή, η παγκόσμια κοινότητα, ανάλαβε μια σημαντική δέσμευση απέναντι σε όλα τα παιδιά του κόσμου: ότι θα προστατεύει και θα προωθεί τα δικαιώματά τους. Με λίγα λόγια, θα διασφαλίζει ότι, κάθε παιδί, θα έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να μεγαλώσει, φθάνοντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, σε ένα υγειές και ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από τη βία. Θα λαμβάνει μόρφωση και θα ενδυναμώνεται, για να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη προσωπικότητα.

Χωρίς αμφιβολία, χάρη στη Σύμβαση, η θέση του παιδιού στην κοινωνία αλλάζει, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά η ζωή των παιδιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά, παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα σε αυτά, μερικά εκατομμύρια, είναι πρόσφυγες. Είναι παιδιά που έχουν υποχρεωθεί, μόνα ή με την οικογένειά τους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία.

Τα παιδιά πρόσφυγες, βρίσκονται αντιμέτωπα με τις χειρότερες μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Στη διάρκεια της μετακίνησής τους, συχνά εξαρτώνται από επιτήδειους και είναι δυνατόν ευκολότερα να πέσουν θύματα εμπορίας ή/ και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ακόμη, όμως, και όταν τελειώσει το ταξίδι τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και απειλές - με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να κατέχουν περίοπτη θέση. Για αυτά τα παιδιά, η πιο πολύτιμη, συχνά η μόνη, αποσκευή τους, είναι τα δικαιώματά τους.


Η Κύπρος, φιλοξενεί σήμερα, μεγάλο αριθμό παιδιών προσφύγων. Είναι νομική ευθύνη του κράτους και ηθικό καθήκον της κοινωνίας, όλων εμάς, να σταθούμε δίπλα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Να τα υποδεχτούμε με φιλικά αισθήματα, να τους διαθέσουμε αξιοπρεπή διαμονή, να τα εντάξουμε στα σχολεία μας, να τους παρέχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας Πάνω από όλα, να τους διασφαλίσουμε πρόσβαση στα δικαιώματά τους, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και ασφαλές πλαίσιο, μέσα στο οποίο να αναπτύξουν το πλήρες φάσμα των ικανοτήτων τους.Κατεβάστε το αρχείο Word ΟΜΙΛΙΑ 18 11 2016 Παγκ Ημέρα Δικ Παιδιού ΙΙ -18 11 2016 .doc
Κατεβάστε το αρχείο Word Ομιλία ΠτΔ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού 18.11.2016.docx

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top