Αγαπημένα μου μέλη της ΟΕΣ,

Σε λίγες μέρες ένα μεγάλο προσωπικό μου ταξίδι, 12 χρόνων, φθάνει στο τέλος του, όπως κάποιοι από εσάς ήδη γνωρίζετε. Εδώ τελειώνει η θητεία μου ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια διαδρομή, η οποία με γέμισε με εμπειρίες, γνώσεις, αναμνήσεις και με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω το ταξίδι μου αυτό, χωρίς να απευθυνθώ προς εσάς, όλους και όλες όσοι υπήρξατε διαχρονικά μέλος της ΟΕΣ, που ήσασταν πάντοτε οι οδηγοί μου.

Όταν ανέλαβα ως η πρώτη Επίτροπος, έθεσα ως στόχος ζωής να προωθήσω τα δικαιώματα όλων των παιδιών που ζουν στην Κύπρο. Ήταν για μένα μια τεράστια πρόκληση, την οποία όμως ένιωθα ότι μπορούσα να φέρω σε πέρας. Ήθελα να βελτιώσω όσα περισσότερα μπορούσα για όλα τα παιδιά. Αυτό που δεν ήξερα, όμως, ήταν πόση δύναμη και γνώση μπορούσα να αντλήσω από τα ίδια τα παιδιά, από εσάς.

Στις συναντήσεις που είχαμε με εντυπωσίαζε πάντοτε ο τρόπος που εσείς βλέπατε τα πράγματα, ο τρόπος με τον οποίο παρατηρούσατε γύρω σας παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και πώς αντιδρούσατε σε αυτές, με σύνεση και αποφασιστικότητα. Μαζί μιλήσαμε σε τηλεοπτικές εκπομπές, μαζί ευαισθητοποιήσαμε την κοινωνία και μαζί δώσαμε το δικό μας μήνυμα προς την Πολιτεία για αλλαγές που πρέπει να επιτευχθούν. Στόχος μου ήταν πάντοτε να σας ενδυναμώνω, να ακούω τη φωνή σας και να τη μεταφέρω παρακάτω. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι μαζί σας, ενδυναμωνόμουν και εγώ, έπαιρνα δύναμη και θάρρος για να σπρώξω λίγο ακόμα, λίγο παραπέρα, για να μπορούν τα παιδιά να απολαμβάνουν πιο ουσιαστικά τα δικαιώματά τους. Η φωνή σας δυνάμωνε τη δική μου φωνή. Όταν διεκδικούσα τα δικαιώματά σας, έβλεπα μπροστά μου τα δικά σας πρόσωπα και ένιωθα ότι βρισκόσασταν δίπλα μου και παλεύατε μαζί μου για μια καλύτερη Κύπρο, μια Κύπρο που θεωρεί τα παιδιά ισότιμους πολίτες.

Αγαπημένα μου μέλη της ΟΕΣ,
Κάποιοι από εσάς έχετε ήδη ενηλικιωθεί, ενώ κάποιοι άλλοι είστε ακόμη παιδιά. Για μένα, είστε μια μεγάλη οικογένεια, η δικαιωματοοικογένειά μου! Η πόρτα του σπιτιού μου και η καρδιά μου θα είναι πάντα ανοιχτές για εσάς!
Με τεράστια ευγνωμοσύνη και απέραντη αγάπη προς τον καθένα και την καθεμία από εσάς.


             Λήδα Κουρσουμπά
             Επίτροπος Προστασίας
             των Δικαιωμάτων του ΠαιδιούΚατεβάστε το αρχείο Acrobat ΟΕΣ - με email.pdfΠίσω στην προηγούμενη σελίδα