Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Σε σχέση με χθεσινή ανακοίνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναφορικά με το «Πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, αναφορικά με τον χειρισμό από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες σε υπόθεση ενδοοικογενειακής κακοποίησης (ενδεχομένως και σεξουαλικής) ανήλικης από θετή οικογένεια», που δημοσιοποιήθηκε στις 18/12/2017, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Πόρισμα εξετάζει τα όσα έχουν επισυμβεί, στη ζωή ενός παιδιού από την ημέρα που αυτό υιοθετήθηκε το 2000, σε ηλικία οκτώ ετών, μέχρι και την ενηλικίωσή του, το 2010. Το παράπονο υπέβαλε η ίδια στην Επίτροπο το 2014, όταν ήταν 22 χρονών.

Στη βάση των όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση των ΥΚΕ, οι Υπηρεσίες φαίνεται να αποτυγχάνουν να εντοπίσουν το κεντρικό διακύβευμα του Πορίσματος. Τούτο συνίσταται στο ότι, για τουλάχιστον οκτώ και πλέον χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της πράξης υιοθεσίας, η οικογένεια αφέθηκε χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση της τοποθέτησης του παιδιού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Ως εκ τούτου, η οικογένεια αφέθηκε να διαχειριστεί εντελώς μόνη και χωρίς οποιαδήποτε στήριξη, τις αυξημένες ανάγκες που συνοδεύουν την υιοθεσία ενός παιδιού σε μεγάλη ηλικία – και πολύ περισσότερο ενός παιδιού που μετακινήθηκε μέσω διακρατικής υιοθεσίας.

Οι συνθήκες κακοποίησης στις οποίες γίνεται αναφορά στο Πόρισμα, είχαν χρόνιο χαρακτήρα ωστόσο, ενδεχομένως, να μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προς το συμφέρον του παιδιού, πολύ πιο νωρίς εάν και εφόσον οι Υπηρεσίες διατηρούσαν μια στοιχειώδη επικοινωνία με την οικογένεια, μετά την ολοκλήρωση της πράξης υιοθεσίας, και/ή εάν είχαν συστηματική επαφή μετά την αναφορά το 2008.

Αντίθετα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των ΥΚΕ, πριν την ενηλικίωση του παιδιού έγιναν καταγγελίες από το σχολείο στις ΥΚΕ, αναφορικά με κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής) και η οποιαδήποτε παρέμβαση ήταν περιστασιακή και αποσπασματική.

Όπως, κατά κόρον, επαναλαμβάνεται στο Πόρισμα, τα Συμπεράσματα στηρίζονται στα γεγονότα όπως παρατίθενται στους φακέλους των ΥΚΕ αλλά και στις απαντητικές επιστολές της ΓΔ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ημερ. 19/5/2014, του ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερ. 11/7/2014 (στην οποία επισυνάπτεται Έκθεση των ΥΚΕ σχετικά με την περίπτωση καθώς και ο φάκελος της περίπτωσης), της Αν. ΓΔ του Υπουργείου Υγείας ημερ. 23/7/2014 και του Υπεύθυνου ΤΑΕ Πάφου, που έφτασε στο Γραφείο μου στις 17/11/2016, που αφορούν στη συγκεκριμένη οικογένεια και το συγκεκριμένο παιδί. Ως εκ τούτου, η αναφορά στην ανακοίνωση των ΥΚΕ για ανακρίβειες στο Πόρισμα είναι αβάσιμη.

Το Πόρισμα, προτού δημοσιοποιηθεί, διαβιβάστηκε με επιστολή μου ημερομηνίας 7/12/2017, σε αριθμό παραληπτών, μεταξύ των οποίων και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για δικές τους ενέργειες.Κατεβάστε το αρχείο Word Ανακοίνωση ΕΠΔΠ 20.12.2017.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top