Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Δημόσια Παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά αναφορικά με τον τρόπο προβολής περίπτωσης παιδιού στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού παρακολούθησε την προβολή από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της επίσκεψης στην Κύπρο παιδιού για το οποίο ποδοσφαιριστής διοργανώνει έρανο με σκοπό την κάλυψη των εξόδων θεραπείας του. Η Επίτροπος επιθυμεί, καταρχήν, να συγχαρεί την κυπριακή κοινωνία για την ευαισθησία και ανθρωπιά με την οποία έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα να συνεισφέρει οικονομικά. Τούτο φανερώνει την ετοιμότητα και το ψηλό επίπεδο της κοινωνίας για διασφάλιση των δικαιωμάτων συνανθρώπων μας και ειδικά παιδιών.

Η Επίτροπος θέλει, ταυτόχρονα, να επαναφέρει στο προσκήνιο το σημαντικό θέμα της προβολής παιδιών από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Η Επίτροπος τα δύο τελευταία χρόνια έχει παρέμβει δημόσια αρκετές φορές με αφορμή άλλα περιστατικά προβολής παιδιών από τα Μ.Μ.Ε, πάντα με στόχο τη θεμελίωση και την προώθηση μιας νέας αντίληψης όσον αφορά το παιδί και την παιδικότητα που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και, ιδιαίτερα, το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους.

Δυστυχώς, σήμερα, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και επιβάλλεται η κοινωνική αφύπνιση για την προστασία τους. Αναντίλεκτα, τα Μ.Μ.Ε είναι ένα ισχυρό μέσο το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή κοινωνικών προτύπων με προεκτάσεις στην καθημερινή μας ζωή. Η αναφορά, όμως, σε παιδιά και η παρουσίασή τους από τα ΜΜΕ έχει τις δικές της προκλήσεις. Η προβολή παιδιών από τα ΜΜΕ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντοτε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων κάθε παιδιού του οποίου η περίπτωση προβάλλεται. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, κάθε τέτοια παρουσίαση, ενέχει κινδύνους η ίδια να παραβιάσει τα δικαιώματα παιδιού, προκαλώντας περισσότερη ζημιά, πόνο και στιγματισμό για το παιδί.

Με δεδομένη τη δυναμική που έχει η παρουσίαση οποιασδήποτε περίπτωσης από τα ΜΜΕ, η Επίτροπος θέλει να εστιάσει την προσοχή σε διαδικασίες, οι οποίες θα μεγιστοποιούν τις πιθανότητες θετικών αποτελεσμάτων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παιδί, ενώ, παράλληλα, θα ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στο ίδιο το παιδί. Η θέση αυτή εδράζεται στις πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και, ιδιαίτερα, στην αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού.

Η Επίτροπος, αναφορικά με το υπό συζήτηση περιστατικό επισημαίνει ότι, αναμφισβήτητα, η προβολή της περίπτωσης του συγκεκριμένου παιδιού από τα ΜΜΕ συνέβαλε στην επιτυχία ενός από τους στόχους, της κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Επιθυμεί όμως, παράλληλα, να υπογραμμίσει ότι η προβολή της εικόνας του ίδιου του παιδιού δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του. Η Επίτροπος, θέλει να δώσει τα εύσημα σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος, με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού, πρόβαλε εκτενώς την είδηση αποφεύγοντας όμως να δείξει το πρόσωπó του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό έστειλε ένα δυνατό μήνυμα σωστής δημοσιογραφίας. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να τυγχάνουν αναγνώρισης γιατί αναδεικνύουν το δυναμικό ρόλο των ΜΜΕ, ως μιας θετικής δύναμης στην ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.


    26 Απριλίου 2010Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Paremvasi epitropou 26-4-2010 - final.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top