Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της 25ης Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 2014

Ό, τι το πληγώνει, μας πληγώνει!


Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Την ημέρα αυτή υιοθετήθηκε, πριν 25 χρόνια, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύμβαση κατοχυρώνει στο παιδί δικαιώματα και υποχρεώνει κάθε Κράτος που συμμετέχει σε αυτή να τα σέβεται, να τα προωθεί και να τα προασπίζεται.

Η συμπλήρωση ενός τετάρτου του αιώνα από την υιοθέτηση της Σύμβασης, δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε όσα έχουμε πετύχει για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να σταθούμε μπροστά στις ευθύνες μας για όλα όσα απαιτείται ακόμη να γίνουν ώστε να χτίσουμε μια αληθινά παιδοκεντρική κοινωνία.

Η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών είναι ένα από αυτά. Με το σύνθημα “Ο, τι το πληγώνει, μας πληγώνει”, επέλεξα, τη σημερινή μέρα, να υπογραμμίσω την υποχρέωσή μας να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για να κλείσουμε την αιμορραγούσα αυτή πληγή της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή/ και εκμετάλλευσης. Ποσοστό, που σε κάθε περίπτωση, είναι τρομακτικό, αλλά φαντάζει ακόμη πιο εξωφρενικό, τη σημερινή επέτειο. Και αυτό γιατί, η Σύμβαση, παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο καλύπτει πλήρως τα δικαιώματα του παιδιού στην προστασία, απαγορεύοντας σαφώς και κατηγορηματικά, κάθε μορφής εκμετάλλευση ή/ και κακοποίηση του παιδιού.

Τους τελευταίους μήνες, η Κυπριακή πολιτεία [ψηφίζοντας τον Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 και κυρώνοντας τη Σύμβαση Λαζαρότε] ενίσχυσε σημαντικά το θεσμικό της οπλοστάσιο απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Δεν είναι όμως αρκετή.

Για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για κάθε παιδί, πλήρως απαλλαγμένου από κάθε μορφής βία, χρειάζεται συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας αλλά και ενεργός εμπλοκή των ίδιων των παιδιών. Για τούτο, χρειάζεται να αναπτυχθούν μηχανισμοί και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα στην άποψη των παιδιών να ακούγεται, να αξιολογείται και να τροφοδοτεί σε διαρκή βάση τις πολιτικές και τα προγράμματα που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται καθώς και τις πρακτικές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι στην Κύπρο, έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Ας είναι η σημερινή επέτειος σημείο εκκίνησης μιας νέας πιο δυναμικής προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.

  • Ενημερωτικό έντυπο για έφηβους για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποιήση παιδιών που ετοιμάστηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου, πατήστε ΕΔΩ
  • Για να δείτε την παρουσίαση του Νηπιαγωγείου Μάνα και των Drumble Beats, πατήστε ΕΔΩ
  • Για να δείτε τη συμμετοχή της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κασιανού, πατήστε ΕΔΩ
  • Για να δείτε τη συμμετοχή της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κασιανού, πατήστε ΕΔΩ
  • Για να δείτε τη συμμετοχή της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, πατήστε ΕΔΩΠίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top