Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο ΣΤ' Φεστιβάλ Μουσικής Δημοτικών Σχολείων

The Grammar School Nicosia

Grammar Junior School


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση σας για να απευθύνω χαιρετισμό στο ΣΤ΄ Φεστιβάλ Μουσικής Δημοτικών Σχολείων το οποίο διοργανώνει και φέτος το Grammar Junior School.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολύ άσχημες οικονομικές συνθήκες. Πολλοί συμπατριώτες μας απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όλοι, δικαιολογημένα, και ιδιαίτερα εσείς τα παιδιά, νιώθουμε αναστατωμένοι κατανοώντας τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό ωστόσο, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μείνουμε φοβισμένοι και αδρανείς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά διαχειρίσιμη. Αρκεί να το πιστέψουμε, να θελήσουμε και να επιδιώξουμε να τη βελτιώσουμε. Δε γίνεται και δεν πρέπει να αφήσουμε την απογοήτευση να μας καταβάλει. Εσείς τα παιδιά έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να εκφραστείτε για όσα συμβαίνουν, για όσα νιώθετε, για όσα θέλετε να πείτε και για όσα θέλετε να αλλάξουν, με τρόπο πάντα θετικό και δημιουργικό. Εμείς οι ενήλικες έχουμε υποχρέωση να λάβουμε σοβαρά υπόψη την άποψή σας και να εργαστούμε με σας στο πλάι σας θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητά μας τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε αντίθεση με όσες και όσους τα θεωρούν πολυτέλεια – ο πολιτισμός και οι τέχνες – μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή, ενισχύοντας την προσπάθειά μας να δούμε κριτικά τον κόσμο γύρω μας και να είμαστε δημιουργικοί.

Η μουσική ειδικότερα, θρέφει το πνεύμα, θεραπεύει την ψυχή, εκπαιδεύει το μυαλό, διαμορφώνει τη διάθεση, ψυχαγωγεί, εκτονώνει και καλλιεργεί κάθε ίντσα της ανθρώπινης υπόστασης και, ειδικά, των παιδιών. Ως πανανθρώπινη μορφή τέχνης, η μουσική, αγγίζει την ψυχή και το πνεύμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από θρησκεία, πολιτισμό, καταγωγή ή κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Η έκφραση μέσω της μουσικής, εξάλλου, συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με μια πολύ εύστοχη ρήση, η οποία αποδίδεται στον Πλάτωνα : “Η μουσική είναι νόμος ηθικός. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, ανέβασμα στη φαντασία, ευχαρίστηση στην κακοκεφιά, φαιδρότητα στη ζωή στο κάθε τι. Είναι η ουσία της τάξης και οδηγεί σε ότι είναι καλό, δίκαιο και ωραίο, των οποίων η μουσική, είναι αόρατη αλλά εκθαμβωτική, παθητική και αιώνια μορφή...”

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθορίζει τις υποχρεώσεις των ενηλίκων για την προστασία των παιδιών στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την ολόπλευρη ανάπτυξη και τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού επιπέδου ζωής. Η μουσική είναι μια μορφή τέχνης που έχει πολυδιάστατη επίδραση στη ζωή των παιδιών και μπορεί να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Grammar Junior School για τη διοργάνωση του Ζ' Φεστιβάλ Μουσικής Δημοτικών Σχολείων. Πολύ περισσότερο θα ήθελα να συγχαρώ εσάς παιδιά, τους μικρούς καλλιτέχνες, γιατί χάρη στο δικό σας ταλέντο και την πολλή δουλειά που έχετε βάλει, μπορεί το Φεστιβάλ αυτό να γίνει πραγματικότητα. Βέβαιη για την επιτυχία και του φετινού Φεστιβάλ, εύχομαι σε όλους και όλες καλή διασκέδαση.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top