Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων


Στη βάση μιας από τις τέσσερις βασικές Αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Αρχής που κατοχυρώνει την άσκηση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους σε οποιοδήποτε θέμα τα αφορά, δίνοντας στην άποψή τους το απαιτούμενο βάρος ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, (Άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού), η Επίτροπος συστήνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου (Ο.Ε.Σ.). Η δημιουργία της Ο.Ε.Σ. αποτελεί μια από τις δράσεις της Επιτρόπου προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και της προώθησης των απόψεων των παιδιών εκεί όπου τα ίδια δεν μπορούν να ακουστούν. Η διαρκής επικοινωνία με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων θα δώσει την ευκαιρία στην Επίτροπο να αξιοποιήσει την οπτική γωνία των παιδιών για θέματα που τα αφορούν, στην άσκηση του ρόλου της και στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες.Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, της οποίας η θητεία ξεκινά τον Οκτώβρη του 2011 και θα έχει διάρκεια 12 μήνες, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της Επιτρόπου, στις 8 Οκτωβρίου 2011 από τις 2:30μ.μ. – 5:00μ.μ.


Η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε από τον ενθουσιασμό και την ωριμότητα των συμμετεχόντων, είχε πολλαπλούς στόχους.Πιο συγκεκριμένα:
1. Γνωριμία των παιδιών με την Επίτροπο και με Λειτουργούς του Γραφείου και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
2. Έκφραση από τα παιδιά των προσδοκιών όσων και των ανασφαλειών τους, ώστε να καταλήξουν σε μια ομόφωνη αποδοχή ενός Συμφωνητικού Λειτουργίας της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους κανόνες λειτουργίας της Ομάδας.
3. Συλλογική συζήτηση όσον αφορά το ρόλο των παιδιών ως μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων.
4. Πρώτη επαφή με μερικά από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
5. Αναγνώριση, μέσα από βιωματική δραστηριότητα, ότι τα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αναφαίρετα και αλληλένδετα.
6. Ενημέρωση για το θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το έργο του Γραφείου.

Την πρώτη συνάντηση θα ακολουθήσει διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Τρόοδος, στις 22-23 Οκτωβρίου 2011, όπου αφενός τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και με την Επίτροπο και να «δεθούν» ως ομάδα και αφετέρου θα τύχουν βασικής εκπαίδευσης σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού.Κατεβάστε το αρχείο Word πρωτη συναντηση ΟΕΣ.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top