Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, στο Διεθνές Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για το έτος Janusz Korczak, στη Βαρσοβία, στις 4-6 Δεκεμβρίου 2012.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως κύρια ομιλήτρια, υπό την ιδιότητα της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC), στο Διεθνές Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για το έτος Janusz Korczak, που διεξάγεται στη Βαρσοβία, στις 4-6 Δεκεμβρίου 2012. Η κα Κουρσουμπά μίλησε στην εναρκτήρια τελετή, στην οποία τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας, κα Anna Komorowska και ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού της χώρας, κος Marek Michalak.

Στην ομιλία της η κα Κουρσουμπά, αναφέρθηκε στη συμβολή του έργου και της δράσης του Janusz Korczak στην προώθηση της σύγχρονης αντίληψης του παιδιού, την οποία επικύρωσε αργότερα η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που βασίστηκε στην προσέγγιση των παιδιών ως υποκείμενα δικαιωμάτων. Η Κύπρια Επίτροπος υπέδειξε ότι ο Janusz Korczak και το έργο του είναι πηγή έμπνευσης για όσους μάχονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, καθότι ο ίδιος είναι παράδειγμα ανθρώπου που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα ιδεώδη, ανοίγοντας δρόμους για τις επόμενες γενιές.

Γεννημένος στην Βαρσοβία στα τέλη του 19ου αιώνα παιδίατρος, παιδαγωγός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Janusz Korczak ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για τα δικαιώματα του παιδιού. 70 χρόνια πριν την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Korczak πρότεινε τη δημιουργία μιας «Magna Charta Lebertatis concerning the Rights of the Child», που θα αναφέρεται στον σεβασμό για τα παιδιά και την έμφυτη αξιοπρέπεια τους ως άνθρωποι, καθώς και για την ιδιαιτερότητα τους ως παιδιά, τις δυνατότητες και ικανότητες τους. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούσε τα παιδιά ως πλήρη μέλη της κοινωνίας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες που χρήζουν εκτίμησης για αυτό που είναι και όχι μόνο για αυτό που πρόκειται να γίνουν, μια ιδέα ριζοσπαστική για την εποχή του.Κατεβάστε το αρχείο Word Korczak Final FINAL.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top