Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού

Η 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, είναι μια μέρα γιορτής για τα παιδιά. Είναι, ίσως, η πιο κατάλληλη μέρα για τους ενήλικες και, ειδικότερα, τη συντεταγμένη πολιτεία, από τη μια, να επαναβεβαιώσουν, τη δέσμευσή τους στο σεβασμό, την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και, από την άλλη, να προβληματιστούν ως προς το βαθμό που η δέσμευσή τους αυτή γίνεται πράξη.

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η κατά το νόμο αρμόδια αρχή για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναλάβω, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, την προσήλωσή μου στην προσπάθεια για την πλήρη υλοποίηση της αποστολής του θεσμού που έχω την τιμή να υπηρετώ. Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν στο κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο να απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων του.

Φίλες και φίλοι

Σε ένα μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, η Κύπρια Επίτροπος, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί για την περίοδο 2012 – 2013, διοργανώνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, το ετήσιο συνέδριο του εν λόγω Δικτύου στην Κύπρο με θέμα: «Νεανική Παραβατικότητα: Δικαιοσύνη Φιλική προς τα Παιδιά – Δομές και Διαδικασίες για Πρόληψη και Παρέμβαση».

.

Με την ευκαιρία αυτή είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, πέραν των πολιτικών και οικονομικών ωφελημάτων που έχει για την Κύπρο, ενισχύει παράλληλα, τις προσπάθειες για εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την περαιτέρω εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των παιδιών ειδικότερα, στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύεται, τόσο στη βάση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όσο και στη βάση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σέβεται και να διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στα πλαίσια όλων των αποφάσεων που λαμβάνει και των πράξεων που επιτελεί.

Όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη πολιτική ή/ και κοινωνική συνθήκη, έτσι και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρειάζεται διαρκής και συνεχής προσπάθεια προκειμένου οι νομικές δεσμεύσεις, οι φιλόδοξες εξαγγελίες και διακηρύξεις, να εφαρμοστούν μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό ότι, ως ευρωπαίοι πολίτες, έχουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών. Καλούμαστε λοιπόν να αγκαλιάσουμε, να απαιτήσουμε και να προωθήσουμε το όραμα, μιας ακόμη πιο ανθρωποκεντρικής και συνάμα κοινωνικά ευαίσθητης και παιδοκεντρικής στην πράξη Ε.Ε., μιας Ε.Ε. στο πλαίσιο της οποίας κάθε παιδί θα μπορεί να απολαμβάνει τα δικαιώματά του. Είμαι βέβαιη ότι η προσεχής Κυπριακή Προεδρία θα συμβάλει και προς την κατεύθυνση αυτή.


Λευκωσία, 1η Ιουνίου 2012Κατεβάστε το αρχείο Word Μήνυμα Επιτρόπου για την 1η Ιουνίου 2012 - final.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top