Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Λήδας Κουρσουμπά, στην Εκδήλωση απονομής διπλωμάτων του ΚΕΝΘΕΑ
στα πλαίσια του Προγράμματος «Έφηβοι στην Πρόληψη»
Κήπος Προεδρικού Μεγάρου
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, ώρα 19:30

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, που ανελλιπώς, παρευρίσκομαι κάθε χρόνο και χαιρετίζω την ετήσια Εκδήλωση Απονομής Διπλωμάτων, στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην Πρόληψη». Είμαι εδώ γιατί, πραγματικά, πιστεύω βαθιά σε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες, και το θεωρώ ηθική και όχι, απλώς, θεσμική υποχρέωσή μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Και, παρόλο, που είμαι εδώ για να στηρίξω την προσπάθεια των παιδιών, εντούτοις, πρέπει να ομολογήσω, ότι, εγώ αντλώ δύναμη να συνεχίσω το δύσκολο έργο μου μέσα από το Θεσμό τον οποίο υπηρετώ. Και για αυτό είμαι ευγνώμων.

Επιτρέψετέ μου, όμως, πρώτα να ευχαριστήσω την Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας, την κυρία Άντρη Αναστασιάδου, η οποία φιλοξενεί την εκδήλωση αυτή στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι πολύ γνωστή σε όλους μας η ευαισθησία και το πραγματικό ενδιαφέρον που η κα Αναστασιάδου διαχρονικά επιδεικνύει σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Επομένως, η στήριξη τέτοιων προγραμμάτων, που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας, της εξάρτησης των νέων μας, ήταν αναμενόμενη. Απλώς, να επισημάνω ότι, μόνο τις τελευταίες λίγες μέρες έχουν φιλοξενηθεί εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, τρεις εκδηλώσεις φορέων που ασχολούνται με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου, του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και η αποψινή του ΚΕΝΘΕΑ. Ευχαριστώ την κα Άντρη Αναστασιάδου για αυτό.

Θα ήθελα να απευθυνθώ, τώρα, στους πρωταγωνιστές του προγράμματος, στους αγωνιστές της ζωής, θα έλεγα, γιατί περί αυτού πρόκειται, τα παιδιά που τιμούμε απόψε.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Θέλω πρώτα να σας συγχαρώ θερμά που έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή σας. Οι γνώσεις που έχετε αποκομίσει αποτελούν εφόδιο για όλη τη ζωή σας - είναι μια ασπίδα προστασίας από ένα εφιάλτη που παραμονεύει, και ένα χέρι σωτηρίας από τις εξαρτήσεις για τους φίλους και συνομήλικους σας. Και μια και μιλάμε για εξαρτήσεις, θα ήθελα να επισημάνω κάτι ακόμα. Προγράμματα όπως αυτό που έχετε παρακολουθήσει, αποτελούν συνάμα ευκαιρίες «απεξάρτησης» της Πολιτείας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, από την καθόλα λανθασμένη αντίληψη που αποκλείει ή δε λαμβάνει υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων την άποψη των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν. Κατά τη διάρκεια τέτοιων προγραμμάτων, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, με ένα εποικοδομητικό τρόπο, να συμβάλουν με την ήδη υπάρχουσα γνώση και εμπειρία που διαθέτουν προς την ορθότερη εκτίμηση της κατάστασης και, κατά συνέπεια, στη λήψη καταλληλότερων μέτρων από μέρους της Πολιτείας. Αλλά, και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, η γνώμη των παιδιών ως «ειδικών», πλέον, επί του θέματος θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι αφορά, τόσο τις μελλοντικές δράσεις όσο και την εκπαίδευση και στήριξη προς τους συνομηλίκους τους. Από κάθε άποψη, η συμμετοχή σας, λοιπόν, σε τέτοια προγράμματα καταδεικνύει ξεκάθαρα, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλη την κοινωνία, ότι τα παιδιά έχουν και δικαίωμα και μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην αναμόρφωση της κοινωνίας.

Βρισκόμαστε απόψε εδώ, όχι μόνο, για να σας τιμήσουμε, αλλά για να ανανεώσουμε, ως φορείς της συντεταγμένης πολιτείας, την υπόσχεσή μας προς εσάς, τα παιδιά, ότι θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθειά σας, με στόχο πάντα τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν σε κάθε παιδί να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε μορφής εξαρτήσεις. Είναι, άλλωστε, νομική υποχρέωση που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία δεσμεύει τα Κράτη να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύουν τα παιδιά από την παράνομη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών και να εμποδίζουν τη χρησιμοποίηση των παιδιών στην παραγωγή και την παράνομη διακίνηση αυτών των ουσιών.

Δεν θα μπορούσα, και φέτος, να μην αναφερθώ στον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΝΘΕΑ, στις δύο δεκαετίες της πορείας και δράσης του, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας έτσι το έργο της πολιτείας στον άνισο, πραγματικά, αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Οι πολυεπίπεδες και επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις που αναπτύσσει, όπως το πρόγραμμα «Έφηβοι στην Πρόληψη», αποτελούν μαθήματα ζωής και ευκαιρίες ανάπτυξης υγιών προσωπικοτήτων για τα παιδιά. Και συνάμα, μια ανθρώπινη επένδυση, της οποίας η απόδοση είναι ανυπολόγιστη και εξαργυρώνεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο, επί καθημερινής βάσης. Αξίζουν, λοιπόν, θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς που ηγούνται της προσπάθειας, καθώς και στους αφανείς συνεργάτες, οι οποίοι συμβάλλουν με τη συνεχή και αφειδώλευτη προσφορά τους προς την επίτευξη των στόχων του Κέντρου.

Κάθε παιδί που ολοκληρώνει με επιτυχία την εκπαίδευσή του στο Πρόγραμμα, αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών του ΚΕΝΘΕΑ, αλλά και ελπίδα για το μέλλον. Το δίπλωμα που παραλαμβάνουν απόψε τα παιδιά δεν είναι απλώς ένας τιμητικός έπαινος, αλλά ένα κοινωνικό συμβόλαιο υγιούς ανάπτυξης, ενδυνάμωσης και αντίστασης σε κάθε μορφή εξάρτησης. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θεωρώ το ΚΕΝΘΕΑ, και αυτό έχει αποδειχτεί από τη μέχρι τώρα εποικοδομητική και επιτυχημένη συνεργασία μας, σημαντικό συνεργάτη, στην προσπάθεια που καταβάλλω για εμβάθυνση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα της κοινωνίας μας και τη διαμόρφωση των πλέον κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέπουν σε κάθε παιδί να αναπτύσσεται με υγεία, σε ένα περιβάλλον που θα του παρέχει πλήρη ασφάλεια και προστασία, χωρίς να ακυρώνει τη δυνατότητά του να αναπτύξει πλήρως την αυτονομία του.

Ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κο Ησαϊα, για τη θέρμη, το ζήλο, τον ενθουσιασμό και την πραγματική εμπλοκή του, όχι μόνο, στη διαχείριση αλλά και σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ, αφότου ανέλαβε την ηγεσία του. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα, υπό τη θεσμική μου ιδιότητα, να τον ευχαριστήσω για όλα όσα προσφέρει στα παιδιά, αυτές τις δύσκολες μέρες για την πατρίδα μας. Όχι μόνο υπό μορφή υλικής βοήθειας, αλλά, και προγράμματα που στηρίζουν την οικογένεια και προσφέρουν στα παιδιά υγιή ενασχόληση, που σήμερα η οικογένεια αδυνατεί ή δυσκολεύεται να τους προσφέρει. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω ξανά και να συγχαρώ τον διαχρονικά Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ, Δρ. Κυριάκο Βερεσιέ, για όλη την προσφορά του, όχι μόνο στα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ, αλλά και γενικά, στο θέμα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι έσχατα, υποκλίνομαι μπροστά σε εσάς, τα παιδιά, και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω με σθένος, και με κάθε δυνατό τρόπο που μου παρέχει ο Θεσμός τον οποίο υπηρετώ, κάθε προσπάθεια που προωθεί και ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών στη ζωή και την ανάπτυξη. Εύχομαι καλή επιτυχία στην παραπέρα δράση σας.Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Χαιρετισμός Επιτρόπου για εκδήλωση ΚΕΝΘΕΑ.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top