Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111

Αμφιθέατρο ΑΤΗΚ

Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012, 11:30 π.μ.


Η έναρξη λειτουργίας της Γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111 και στην Κύπρο είναι αναμφισβήτητα μια ουσιαστική και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας.
Η λειτουργία μιας γραμμής σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να μιλήσουν για οτιδήποτε θέμα τα απασχολεί, θεμελιώνεται στη θεώρηση του παιδιού, ως μιας διακριτής προσωπικότητας με εγγενή αξιοπρέπεια, πλήρη δικαιώματα και αναπτυσσόμενη αυτονομία, την οποία κατοχυρώνει και προωθεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Γραμμή 116 111, ευρωπαϊκή εκδοχή της πρωτοβουλίας της διεθνούς οργάνωσης Children Helpline International, παρέχει μια μοναδική δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις ανάγκες τους χωρίς φόρο και να αναζητήσουν πληροφόρηση σε θέματα που τα απασχολούν αλλά – και ίσως το σημαντικότερο - βοήθεια και συμπαράσταση από επαγγελματίες όταν τη χρειάζονται. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εδώ ότι, παρέχοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να αναζητήσουν ανώνυμα και χωρίς χρέωση επαγγελματική βοήθεια, ενισχύουμε, ως κοινωνία, τη θωράκιση των παιδιών μας απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση και εκμετάλλευση. Δίνοντας στα παιδιά μέσο να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν ενισχύουμε παράλληλα την προστασία τους.
Η έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 116 111 θέτει ενώπιον μας μια ακόμη πρόκληση/ στόχο: κάθε παιδί όχι μόνο να μάθει τι αντιπροσωπεύει και πώς μπορεί να αξιοποιήσει την τηλεφωνική αυτή γραμμή αλλά παράλληλα να ενδυναμωθεί ώστε σε περίπτωση που τη χρειαστεί να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μιας μεγάλης κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία με την εμπλοκή όλων.

Κλείνοντας το σύντομό μου χαιρετισμό, θα ήθελα να συγχαρώ τις δύο οργανώσεις που συνεργάζονται για τη λειτουργία της Γραμμής, το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια και το «Hope for Children - UNCRC Policy Center» και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ-.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top