Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων
(European Network of Young Advisors-ENYA)
στη Βαρσοβία από τις 29-31 Αυγούστου 2012.


Εκπρόσωποι των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί συναντήθηκαν στη Βαρσοβία της Πολωνίας, από τις 29-31 Αυγούστου και στην παρουσία Ευρωπαίων Επιτρόπων αντάλλαξαν απόψεις στα θέματα «Νεανική Παραβατικότητα» και «Παιδιά σε Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας».

Οι ομάδες Εφήβων Συμβούλων είναι ένας θεσμός που λειτουργεί από τους εθνικούς Επίτροπους στα πλαίσια της δράσης τους με στόχο να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη η φωνή των παιδιών. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) έχει καταρτίσει το θεσμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων (Εuropean Network of Young Advisors-ENYA) με στόχο να δίνεται η ευκαιρία στους Έφηβους Σύμβουλους από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάζουν απόψεις σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Η επικοινωνία γίνεται πρώτα μέσω ενός ηλεκτρονικού φόρουμ και στη συνέχεια μέσω κατ΄ιδίαν συναντήσεων. Τόσο για τη λειτουργία του φόρουμ όσο και για την υλοποίηση των συναντήσεων υπεύθυνο είναι το ENOC. Οι απόψεις των παιδιών λαμβάνονται υπόψη από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους στις δικές τους δράσεις και τοποθετήσεις. Το ΕΝΥΑ έχει δώσει μέχρι στιγμής την ευκαιρία σε περισσότερους από 250 έφηβους και 20 Συντονιστές να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικής σε Ευρωπαϊκό, διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Στη συνάντηση της Βαρσοβίας δύο παιδιά από κάθε Ομάδα Εφήβων Συμβούλων είχαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να ετοιμάσουν εισηγήσεις για τους Ευρωπαίους Επιτρόπους στα θέματα «Νεανική Παραβατικότητα» και «Παιδιά σε Ιδρύματα Προστασίας». Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι που συμμετείχαν στη συνάντηση του ΕΝΥΑ, είχαν το ρόλο παρατηρητή ώστε να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς παρεμβάσεις. Οι εισηγήσεις των παιδιών θα παρουσιαστούν από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους στο Ετήσιο Συνέδριο του ENOC που θα γίνει στην Κύπρο στις 10-12 Οκτωβρίου 2012. Την Κύπρο εκπροσώπησαν δύο μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου για το Παιδί, η Αναστασία Τσολάκη και ο Αλέξανδρος Καραμανλής με τη συνοδεία της Κύπριας Επιτρόπου, Λήδας Κουρσουμπά και της Λειτουργού του Γραφείου της Επιτρόπου κας Χριστίνας Χατζησάββα.

Η Κύπρια Επίτροπος, Λήδα Κουρσουμπά, σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές έχουν τεράστια σημασία. Αφενός, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικους τους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου και να εκφράσουν τη θέση τους για θέματα που τα αφορούν. Αφετέρου, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι εφαρμόζουν στην πράξη το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των παιδιών, να διαπιστώσουν τι τα ίδια τα παιδιά θεωρούν σημαντικό και ποιες δράσεις τα ίδια εισηγούνται ότι πρέπει να αναληφθούν.

Κατά την αξιολόγηση της συνάντησης όλα τα παιδιά που συμμετείχαν εκφράστηκαν θετικά για την εμπειρία, ευχήθηκαν να διατηρηθεί ο θεσμός και να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά από διαφορετικές χώρες. Η Νατάσα και ο Αλέξανδρος, οι οποίοι συμμετείχαν στη θεματική ομάδα «Νεανική Παραβατικότητα» εκφράστηκαν πολύ θετικά για τον τρόπο που εργάστηκε η ομάδα τους καθώς και για το αποτέλεσμα. Για τη Νατάσα είχε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στο τέλος της συζήτησης η ομάδα της βρήκε σειρά δράσεων οι οποίες θεωρεί ότι αν προωθηθούν από τους Επιτρόπους θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα ενώ ο Αλέξανδρος είπε ότι τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρόλο που τα παιδιά δε γνωρίζονταν μεταξύ τους κατάφεραν μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε ουσιαστικές εισηγήσεις.Κατεβάστε το αρχείο Word ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ μετά τη Βαρσοβία.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top