Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θεωρεί ότι ενδείκνυται να παρέμβει σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης τις τελευταίες ημέρες παραβατικής συμπεριφοράς ανήλικου, από τα ΜΜΕ.

Καταρχάς, η Επίτροπος επιθυμεί να επαναλάβει ότι, ανεπιφύλακτα καταδικάζει κάθε παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν αυτή προέρχεται, σε όποια κατεύθυνση κι αν αυτή στρέφεται. Θεωρεί, ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προβαλλόμενη παραβατική συμπεριφορά του ανήλικου είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δυσανάλογη σε σχέση με την ηλικία του και, ως εκ τούτου, δικαιολογημένα απασχόλησε τόσο έντονα την έντυπη δημοσιογραφία των πρόσφατων ημερών.

Εντούτοις, η Επίτροπος θεωρεί ενδεδειγμένο να επισημαίνει ότι, κάποια δημοσιεύματα παρουσιάστηκαν με εμφαντικούς τίτλους που μυθοποιούσαν την παραβατική συμπεριφορά του ανήλικου, επικεντρώθηκαν στην περιγραφή των παραβατικών του πράξεων και την καταδίωξή του από την Αστυνομία, παρουσιάζοντας έτσι μια μονοδιάστατη εικόνα ενός ουσιαστικά πολυδιάστατου κοινωνικού προβλήματος, αυτού της «νεανικής παραβατικότητας».

Η Επίτροπος έχει, κατ’ επανάληψη, τονίσει με δημόσιες παρεμβάσεις της ότι, οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν ανήλικους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της «νεανικής παραβατικότητας» και, επομένως, οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά επαγγελματικά και δεοντολογικά κριτήρια στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων, όπως καθορίζονται από διεθνή σώματα και κώδικες δεοντολογίας σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης ειδήσεων που αφορούν παιδιά.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων που αφορούν ανήλικους, οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αισθησιακής, περιγραφικής και γενικευμένης γλώσσας καθώς και την προβολή υποκειμενικών απόψεων και συναισθημάτων του δημοσιογράφου, τα οποία υποβαθμίζουν την αντικειμενική παρουσίαση της είδησης ή οδηγούν σε δημιουργία στερεοτύπων ή/και στιγματισμού. Τα ρεπορτάζ που αφορούν ανήλικους πρέπει να είναι σύντομα και πειθαρχημένα. Ο σχολιασμός επιβάλλεται να είναι επιστημονικός, αναλυτικός και να περιλαμβάνει εισηγήσεις ή/και θέσεις όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που ενδείκνυται να λαμβάνονται διαχρονικά από μέρους της οικογένειας, καθώς και τις πολιτικές πρόληψης και/ή νομοθεσίες που επιβάλλεται να προωθηθούν από πλευράς των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και, κατ’ επέκταση, για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Λευκωσία, 1/8/2012Κατεβάστε το αρχείο Word Dimosia paremvasi gia aniliko - final.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top