Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Εγκαίνια Χριστουγεννιάτικου Παιδικού Χωριού Galactica
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, 18:00
· Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Πολυχώρου Galactica για να τελέσω σήμερα τα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Xωριού που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του. Μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας η οποία τελεί υπό την Υψηλή Προστασία της Πρώτης Κυρίας, κ. Άντρης Αναστασιάδη και του Δημάρχου Μέσα Γειτονιάς, κ. Δώρου Αντωνίου.
· Πρόκειται για ένα καλαίσθητο χώρο ο οποίος, όπως αντιλαμβάνομαι, ετοιμάστηκε με πολύ μεράκι προκειμένου να φιλοξενήσει, ποικιλία ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για παιδιά – χωρίς χρέωση κατά τη διάρκεια των Εορτών.
· Στις δύσκολη, για όλες και όλους, συγκυρία που βρίσκεται ο τόπος μας, έχουμε, όχι μόνο νομική αλλά και ηθική υποχρέωση, να σταθούμε δίπλα και μαζί με τα παιδιά μας, μιας από τις πλέον ευάλωτες και ευαίσθητε ομάδες του πληθυσμού σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
· Τα παιδιά βιώνουν τις δυσβάστακτες συνέπειες της κρίσης στην καθημερινότητά τους. Πολύ περισσότερο από τις όποιες στερήσεις, υλικών αγαθών, η οικονομική στενότητα ή/και ο περιορισμός των οικονομικών δυνατοτήτων των οικογενειών τους, επηρεάζουν τα παιδιά σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Οι δυσκολίες, το άγχος και η απόγνωση που βιώνουν πολλοί γονείς, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα, αγγίζει τον ψυχισμό των παιδιών, με πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο στο βραχυπρόθεσμο όσο και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
· Για τούτο ακριβώς το λόγο, καθίσταται σήμερα ακόμη πιο επιτακτικό, να αναζητήσουμε τρόπους να στηρίξουμε τα παιδιά. Η στήριξή μας θα πρέπει να είναι σταθερή και διαρκής. Ωστόσο, τις μέρες των Χριστουγέννων, της κατ’ εξοχήν γιορτής των παιδιών, θα πρέπει να επαυξάνουμε ακόμη περαιτέρω την προσπάθειά μας.
· Η ευθύνη για τη στήριξη των παιδιών και των δικαιωμάτων τους ανήκει, φυσικά, πρώτα και πάνω απ’ όλα στην επίσημη πολιτεία. Από την άλλη, ειδικότερα στο πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ταμεία, η κοινωνία επιβάλλεται να κινητοποιηθεί, αξιοποιώντας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα αποθέματα ανθρωπισμού που διαθέτει.
· Η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Galactica, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελεί μια εξαιρετική ιδιωτική πρωτοβουλία, προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια και επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τον παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας.
· Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τους οργανωτές για τη σύλληψη και εφαρμογή της ιδέας.
· Είμαι σίγουρη ότι πολλά παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία, τις γιορταστικές ημέρες που ακολουθούν, να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας απολαμβάνοντας στον όμορφο αυτό χώρο, στιγμές διασκέδασης και χαράς, κατά τρόπο δημιουργικό.
· Με την ελπίδα, το παράδειγμά του Galactica να ακολουθήσουν και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί, εύχομαι σε όλες και όλους να έχουν όμορφα και ζεστά Χριστούγεννα.Κατεβάστε το αρχείο Word Χριστουγεννιάτικο χωρió Galactica.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top