Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά στο Φεστιβάλ Παιδιού

Λευκωσία, Σάββατο 28/5/2011


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω και φέτος στην γιορτή αυτή για τα παιδιά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού. Το Φεστιβάλ παιδιού, χάρη στη πολύχρονη προσπάθεια, το μεράκι και την αφοσίωση των μελών των επαρχιακών ΕΠΕΠ, έχει καθιερωθεί ως ένα ξεχωριστό πανηγύρι χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να συγχαρώ όλα τα μέλη της ΕΠΕΠ Λευκωσίας και ιδιαίτερα την πρόεδρο κα Μαρίνα Κούκου για τη σημερινή εκδήλωση. Θέλω ακόμη να τους ευχαριστήσω για το γεγονός ότι στο πρόσωπό τους συναντώ ένα σταθερό σύμμαχο και συμπαραστάτη στις προσπάθειές μου για την οικοδόμηση και την εμπέδωση στα πλαίσια της κυπριακής κοινωνίας, κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών.

Μιας κουλτούρας η οποία να διαποτίζει τις στάσεις και τις συμπεριφορές των πολιτών και, παράλληλα, να καθοδηγεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρακτικές, προκειμένου κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο να έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει σε ένα προστατευτικό περιβάλλον που να του παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας και απόλυτο σεβασμό στην αναπτυσσόμενη αυτονομία του.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού βρίσκει σε εξέλιξη την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Ο τίτλος της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» αναδεικνύει ένα τρομακτικό γεγονός: Ένα στα πέντε παιδιά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες θα βιώσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σεξουαλική βία. Η τρομακτική έκταση την οποία λαμβάνει σήμερα το απεχθέστατο αυτό φαινόμενο κατά των παιδιών μας είναι πλέον σαφής. Και η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να προωθήσει, από τη μια την υιοθέτηση, την κύρωση και την εφαρμογή από τα κράτη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση και, από την άλλη, την ενδυνάμωση των παιδιών, των γονιών, των επαγγελματιών και της κοινωνίας ως ολότητα, με την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, να ενθαρρύνει την καταγγελία τέτοιων περιστατικών και να ενισχύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για το μέγεθος του προβλήματος γενικότερα.

Η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά δε συνιστά μόνο κατάφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας και άλλων δικαιωμάτων των παιδιών. Υποσκάπτει, παράλληλα, τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας μας. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, απευθύνω έκκληση να αναλογιστούμε την ευθύνη μας και να κινητοποιηθούμε προκειμένου να θέσουμε, επιτέλους, τέρμα στο επαίσχυντο αυτό έγκλημα, το οποίο αφορά όλους, ως σύνολο, και τον καθένα ξεχωριστά, ως άτομο.
Κατεβάστε το αρχείο Word 28 05 2011 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top