Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας
των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
κας Λήδας Κουρσουμπά, κατά την έναρξη των Διήμερων Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς με θέμα
«Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Παιδιά»
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011 - Ξενοδοχείο “Sunrise Beach Hotel ”, Πρωταράς

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη του διήμερου αυτού Επιμορφωτικού και Εκπαιδευτικού Προγράμματος για εκπαιδευτικούς με θέμα «Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Παιδιά», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την Υπηρεσία Προαγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού εμπίπτει στις αρμοδιότητες που ο ιδρυτικός του θεσμού Νόμος (74(I)/2007) παρέχει στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, προκειμένου αυτή να επιτύχει την υλοποίηση της αποστολής της, δηλαδή την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Επισημαίνω ότι, αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς είναι το τρίτο στη σειρά, που οργανώνεται από τους ίδιους συνδιοργανωτές. Το πρώτο διεξήχθηκε το Μάρτιο του 2009 και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο. Το δεύτερο σεμινάριο διεξήχθηκε τον Απρίλιο του 2010 και, όπως τα φετινά σεμινάρια, ήταν πιο εξειδικευμένο και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς μόνο της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μέσα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναμένεται ότι θα αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος που η εκπαίδευση καλείται να διαδραματίσει στην οικοδόμηση και εμπέδωση μιας κουλτούρας σεβασμού των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Μιας κουλτούρας που θα επιτρέψει το συνολικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας, ώστε αυτή να εμπεδώσει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γενικά, και τα Δικαιώματα του Παιδιού ειδικότερα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ο καθένας από εμάς να γνωρίσει τα δικαιώματα αυτά και να διδαχθεί πώς να τα εφαρμόζει στην καθημερινότητά του.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι καθοριστικός. Μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα και μέσα από τις παιδαγωγικές που επιλέγουν και τις αξίες που εφαρμόζουν, τόσο στο πλαίσιο της διδακτικής τους πράξης όσο και στο επίπεδο των διαδικασιών και της στάσης που υιοθετούν στις σχέσεις τους με τα παιδιά, επηρεάζουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τους μαθητές τους, μεταδίδοντας τους αξίες και καλλιεργώντας τους αντιλήψεις και στάσεις.

Το Πρόγραμμα αυτό, αναγνωρίζοντας, ακριβώς, πόσο σημαντική για την ποιότητα της εκπαίδευσης είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γενικά, και πιο ειδικά στο θέμα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στα πλαίσια αυτού προωθεί κατάρτιση των εκπαιδευτικών ως προς το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους τις εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης «Compasito, Εγχειρίδιο στην Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Παιδιά» και «COMPASS, Εγχειρίδιο στην Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Νέους».

Εκφράζω τη βαθιά μου ικανοποίηση και τα συγχαρητήρια μου προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την εισαγωγή του Προγράμματος Σπουδών της Αγωγής Υγείας, που συμπεριλαμβάνεται στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου. Ιδιαίτερα θετική θεωρώ τη συμπερίληψη της ενότητας «4.3. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις», γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση των παιδιών για τα δικαιώματά τους θα τα ενδυναμώσει και θα τα εξοπλίσει με πολύ σημαντικά εφόδια για τη ζωή τους. Θεωρώ ότι η αξιέπαινη αυτή ενέργεια θα συμβάλει σημαντικά στην εμπέδωση μιας κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικό όραμά μου από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ήδη υπήρξε μια στενή συνεργασία μεταξύ του Γραφείου μου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ετοιμασία των διδακτικών στόχων και προτεινόμενων δραστηριοτήτων για την εν λόγω Ενότητα; Όπως θα παρατηρήσετε, πολλές από τις προτεινόμενες δραστηριότητες προέρχονται από τα εγχειρίδια Compass και Compasito, ενώ λήφθηκε πρόνοια όπως το πρόγραμμα του σημερινού σεμιναρίου να συμπεριλαμβάνει ένα ικανό αριθμό από τις δραστηριότητες αυτές, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε, έστω και σε μικρό βαθμό, κάθε εκπαιδευτικό στο δύσκολο έργο του και να τον εξοπλίσουμε με τα εφόδια εκείνα, που θα του επιτρέψουν να μεταδώσει σε όλα τα παιδιά που έχει απέναντί του το σεβασμό για τις οικουμενικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω, καταρχάς, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κου Ανδρέα Δημητρίου, για τη διαρκή θετική ανταπόκρισή του σε παρεμβάσεις και αιτήματά μου που αφορούν στη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το ίδιο πρόθυμα ανταποκρίθηκε, τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και φέτος, στην εισήγηση μου όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώσει με το Γραφείο μου το πρόγραμμα αυτό. Εκφράζω, επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό Υγείας, κο Χρίστο Πατσαλίδη, στο Εθνικό Δίκτυο Σχολείων Προαγωγής Υγείας και, ιδιαίτερα, στη Δρ. Όλγα Καλακούτα, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου, και στη κα Χριστιάνα Μενοίκου, Σύμβουλο Αγωγής Υγείας, για τη συνεργασία τους, σε σχέση με τα οργανωτικά ζητήματα του Συνεδρίου. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ετοιμασία του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι να έχετε όλοι ένα δημιουργικό και ωφέλιμο διήμερο.Κατεβάστε το αρχείο Word Xαιρετισμος-Seminario Ekpaideutikwn 8.4.2011.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top