Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά στο Πανηγύρι Αγάπης, Χαράς, και Παιχνιδιού που οργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Συν. Ανθούπολης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και την Κοινοτική Αστυνόμευση και την φιλική συμμετοχή των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημόσιου και Κοινοτικού Νηπιαγωγείου Συν. Ανθούπολης, του Δημοτικού Συν. Ανθούπολης και του Γυμνασίου Συν. Ανθούπολης

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014


Είναι με μεγάλη χαρά που ανταποκρίθηκα στο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου του Συνοικισμού Ανθούπολης να θέσω υπό την αιγίδα μου την εκδήλωση «Πανηγύρι Αγάπης, Χαράς και Παιχνιδιού που οργανώνει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και την Κοινοτική Αστυνόμευση και τη φιλική συμμετοχή των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού. Δυστυχώς λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Αποστέλλω ωστόσο, τον πιο κάτω χαιρετισμό. Εύχομαι σε όλες και όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά ένα υπέροχο απόγευμα

Αγαπημένα μου παιδιά,
Φίλες και φίλοι,

Πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι – ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι – μια μέρα γιορτής και χαράς για όλα τα παιδιά. Μια ευκαιρία να γιορτάσουν, πάνω από όλα, το δικαίωμά τους να είναι παιδιά. Το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την ανεμελιά της παιδικότητας, σε ένα περιβάλλον που να εγγυάται την προστασία και την ευημερία τους και να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερη, αρκετά σύνθετη και πολυδιάστατη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου. Στην πορεία των δεκαοκτώ χρόνων που αυτή διαρκεί, κάθε παιδί διέρχεται μέσα από διάφορα στάδια, όπου οι ανάγκες, οι ικανότητες και δεξιότητές του εξελίσσονται και διαφοροποιούνται.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η διεθνής, νομικά δεσμευτική Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεμελιώνει το δικαίωμα στην παιδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυξιακή διάσταση της παιδικής ηλικίας, εισάγει την έννοια των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων του παιδιού. Κατά τον τρόπο αυτό η Σύμβαση προβλέπει διαφοροποίηση στην εφαρμογή των δικαιωμάτων ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας κάθε παιδιού. Στη βάση αυτής της προοπτικής της Σύμβασης, ο σεβασμός στα κατοχυρωμένα δικαιώματα του παιδιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση του από τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία, όπου η ανάγκη του για προστασία προέχει, στην εφηβική ηλικία, όπου αναμένεται να διαμορφώσει μια αυτόνομη και κριτικά προσανατολισμένη προσωπικότητα.

Φίλες και φίλοι

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η νομική κατοχύρωση της παιδικής ηλικίας – του δικαιώματος κάθε ατόμου κάτω των δεκαοκτώ να θεωρείται παιδί και να απολαμβάνει τα δικαιώματα του παιδιού - σηματοδοτεί μια τεράστια κατάκτηση της ανθρωπότητας. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε την εξαθλίωση και τις άσχημες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν εκατομμύρια παιδιά σήμερα στον κόσμο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν, σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παιδικότητά του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πολλά χρειάζεται να γίνουν και στον τόπο μας, σε διάφορους τομείς. Θα σταθώ μόνο, στις ιδιαζόντως δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στην Κύπρο σήμερα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Έχω, σε αρκετές περιπτώσεις, επισημάνει ότι, πρώτιστα το Κράτος, έχει νομική ευθύνη και υποχρέωση να σταθεί αρωγός στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Ανάλογη ευθύνη βαραίνει και το σύνολο της κοινωνίας μας αλλά και τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά.

Φίλες και φίλοι,

Όπως, επισήμανε, ο Νέλσον Μαντέλα, τα παιδιά είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός που διαθέτουμε. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, προσθέτω εγώ, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε το θησαυρό αυτό.

Και πάλι, εύχομαι σε όλες και όλους, καλή διασκέδαση.Κατεβάστε το αρχείο Word Ομιλία Επιτρόπου Πανηγύρι Ανθούπολη 13.6.2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top