Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στις 22 Δεκεμβρίου 2011 και τίτλο: «Έδειξε στο δικαστή τα ″όπλα″ του γιου του – Πατέρας, που κατηγορείται για βία στην οικογένεια», κρίνει θεσμική υποχρέωση της να τοποθετηθεί δημόσια καθώς το θέμα άπτεται της διασφάλισης και προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

  Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ενέργεια δικηγόρου υπεράσπισης κατηγορουμένου για άσκηση βίας ενάντια στη σύζυγό του, να υποβάλει στο Δικαστήριο, σαν ελαφρυντικό στοιχείο για τον πελάτη του, την αντικοινωνική συμπεριφορά του γιου του, όπως αυτή εκφράζεται ιδιαίτερα στο χώρο των γηπέδων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δικηγόρος προσκόμισε στο Δικαστήριο αντικείμενα που, κατ’ ισχυρισμό, μεταφέρονται από το παιδί στα γήπεδα, όπως ρόπαλο του μπέιζμπολ με καρφιά και χαλκοσωλήνα.

  Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με λύπη της παρατηρεί ότι τέτοιες ενέργειες, επαναθυματοποιούν παιδιά προς τα οποία το οικογενειακό τους περιβάλλον λειτουργεί κακοποιητικά. Επισημαίνει εμφαντικά ότι, η επίκληση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς παιδιών ως άλλοθι για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας είναι, τουλάχιστον, σχήμα οξύμωρο. Μια τέτοια γραμμή υπεράσπισης παραγνωρίζει ότι, η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών είναι επακόλουθο, συνήθως, εμπειριών ενδοοικογενειακής βίας που αυτά βιώσαν ή βιώνουν, ενώ ταυτόχρονα, η βίαιη συμπεριφορά των γονιών, αποτελεί ένδειξη πλημμελούς άσκησης του γονικού ρόλου.

  Η Επίτροπος επισημαίνει συναφώς ότι σύμφωνα με τους Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμους του 2000 και του 2004, παιδί το οποίο είναι παρόν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν δεν στρέφεται εναντίον του, είναι το ίδιο θύμα βίας και ο γονέας θύτης και υπόλογος για τις πράξεις του.

  Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να προβληματιστούν στη βάση των πιο πάνω. Η Επίτροπος καλεί, επίσης, τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον τρόπο παρουσίασης τέτοιων θεμάτων έτσι ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία σε ότι αφορά το σοβαρό αυτό φαινόμενο συμβάλλοντας, κατ’ επέκταση, στην καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής της ενδοοικογενειακής βίας, ιδιαίτερα ενάντια στα παιδιά.

  23 Δεκεμβρίου 2011
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Δημόσια Παρέμβαση της Επιτρόπου 23-12-2012 - final.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top