Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Xairetismos Epitropou stin Ekthesi zografikis Grammar School - 27-3-2009.doc
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Grammar School Λευκωσίας με τον τίτλο “Young Minds, brilliant hues”.

Η Έκθεση αυτή, στην οποία αποτυπώνεται η δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών, συνοψίζει την προσπάθεια του Grammar School, να λειτουργήσει με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, παρέχοντας στους μαθητές του μιας ψηλής ποιότητας εκπαίδευση που να τους βοηθά να αναπτύξουν την προσωπικότητα και, στον πληρέστερο δυνατό βαθμό, τα χαρίσματα τους καθώς και τις πνευματικές και τις σωματικές τους ικανότητες.

Η τέχνη, διαχρονικά, αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό αγαθό, το οποίο, αφενός, προαγάγει την ατομική ολοκλήρωση του ανθρώπου και, αφετέρου, λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους και σμίγει τους λαούς, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής και ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

Σημαντική είναι η συμβολή της τέχνης στην αγωγή του ανθρώπου. Η ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές τους δυνάμεις, καλλιεργεί τη γνώση τους για τον κόσμο και τη σχέση τους με αυτό και τα βοηθά να αναπτύξουν μια ισορροπημένη και υγιή προσωπικότητα

Μέσα από τη ζωγραφική, ειδικότερα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά τους. Η παιδική ζωγραφική, πλούσια σε σχήματα και χρώματα, αποτυπώνει, πολλές φορές με γλαφυρότητα, το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών δίνοντας διέξοδο στον ψυχισμό και τα συναισθήματά τους. Με τον τρόπο αυτό, η ζωγραφική λειτουργεί ως μέσο έκφρασης αλλά και ως όχημα ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.

Η Έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και λόγω του ευγενικού σκοπού της: τη βοήθεια των δυσπραγούντων. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι μια πανανθρώπινη αξία την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε αλλά και να καλλιεργούμε στα παιδιά μας.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στη Διεύθυνση και το Προσωπικό του Grammar School για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν την Έκθεση αυτή. Πιο θερμά, όμως, συγχαρητήρια αξίζουν στα ίδια τα παιδιά που εργάστηκαν σκληρά και με κέφι για να ολοκληρώσουν τα έργα τους.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να απολαύσουμε αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα των παιδιών.

Κατεβάστε το αρχείο Word Xairetismos Epitropou stin Ekthesi zografikis Grammar School - 27-3-2009.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top