Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Παιδοκεντρικές πολιτικές και κρίση
Απάντηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αναφέρομαι σε ανοιχτή επιστολή του κ. Σάββα Παύλου προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 14 Απριλίου 2013. Στην επιστολή του ο κ. Παύλου απευθύνει έκκληση προς την Επίτροπο να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην υπάρχει έστω και ένα παιδί στην Κύπρο που να πεινά.

Χαιρετίζω το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Παύλου για τα παιδιά, καθώς και την εκφρασθείσα πρόθεσή του να συμβάλει αφιλοκερδώς στην όποια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος της πείνας στα μικρά παιδιά της Κύπρου.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και ενισχυτικό για το θεσμό του Επιτρόπου το ότι στην εν λόγω επιστολή του, ο κ. Παύλου, ο οποίος δε διστάζει να καταθέσει δημόσια τη διαφωνία του με θέσεις τις οποίες ως Επίτροπος υποστηρίζω, στη βάση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναγνωρίζει εκ μέρους μου, υπεύθυνη και αξιοπρεπή διαχείριση των θεμάτων για τα παιδιά.

Σε ότι αφορά την έκκληση του κ. Παύλου, θέλω να διαβεβαιώσω, τόσο τον ίδιο όσο και το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, ότι θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο των θεσμικών μου αρμοδιοτήτων για να διασφαλιστεί ότι, η συντεταγμένη πολιτεία θα συνεχίσει να εργάζεται και να υπηρετεί τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην Κύπρο, περιλαμβανομένου φυσικά του δικαιώματός τους να σιτίζονται υγιεινά σε καθημερινή βάση.

Σε γραπτό μου υπόμνημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, τη Δευτέρα 15/04/ 2013, αφού υπογράμμισα ότι τα παιδιά είναι μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε ότι αφορά τις δυσχερείς συνέπειες της κρίσης, κάλεσα τις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους να προχωρήσουν σε μια επανεξέταση των προτεραιοτήτων τους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις νέες πραγματικότητες που δημιουργούνται.

Στην παρέμβασή μου σημείωσα επίσης ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες αναδεικνύεται, περισσότερο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών βασισμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτικών που να θεμελιώνονται στις νόρμες και τις αξίες που διέπουν τις Διεθνείς Πράξεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικεντρώνοντας στην ενδυνάμωση των ίδιων των ανθρώπων – σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Από τη στιγμή που η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εισάγεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης πολιτικής, η καταπολέμηση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως η φτωχοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, παύει να είναι απλά μια αγαθοεργός απάντηση σε μια ανθρώπινη ανάγκη και μετατρέπεται σε μια νομική υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να διαβιώνει σε συνθήκες απαλλαγμένες από τη φτώχια και πλήρως ενταγμένος στην κοινότητα όπου ανήκει.

Η Πολιτεία έχει νομική υποχρέωση να αναπτύξει παιδοκεντρικές κοινωνικές πολιτικές, εδρασμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτικές που να προάγουν την αξιοπρέπεια και να θεμελιώνονται στην εμπειρία των ίδιων των παιδιών, όπως θα πρέπει να αντληθεί μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Οι παιδοκεντρικές πολιτικές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη ότι, η οικονομική ανέχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός διεισδύουν σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών και αφορούν ολόπλευρα την ψυχοσωματική κατάσταση τους - τόσο σε ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο – επεκτεινόμενες από την παρούσα παιδικότητά τους μέχρι και τη μελλοντική πορεία τους ως ενήλικες.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει το κράτος μας σήμερα. Ως εκ τούτου, και δεδομένων των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται στις παρούσες συνθήκες, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και άλλων θεσμικών φορέων στην προσπάθεια της πολιτείας για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών, περιλαμβανομένης της ψυχολογικής. Το κράτος καλείται λοιπόν να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και να παρακολουθεί και να συνεργάζεται, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, με τις όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται.

Είναι ευθύνη του συνόλου της κοινωνίας των ενηλίκων και υποχρέωση του κράτους να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της κρίσης με το λιγότερο επώδυνο για αυτά τρόπο. Σε αυτή την προσπάθεια, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δηλώνω παρούσα. Στα πλαίσια αυτής μου της ευθύνης θα εντατικοποιήσω τις παρεμβάσεις μου προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς με σημείο αναφοράς τις πιο πάνω θέσεις, όπως αυτές αναπτύχθηκαν στη Βουλή. Παράλληλα, παραμένω δίπλα στα παιδιά με αποφασιστικότητα και στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωσή τους. Όπως έχω επισημάνει στο μήνυμα που τους απέστειλα στις 28/03/ 2013, είναι σημαντικό να εκφράζονται για όσα συμβαίνουν, για όσα νιώθουν , για όσα θέλουν να πουν και για όσα θέλουν να αλλάξουν, με τρόπο πάντα θετικό και δημιουργικό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απαισιοδοξία να καταβάλει τα παιδιά μας. Ως ενήλικες οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εργαστούμε μαζί τους, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.


Λήδα Κουρσουμπά
Επίτροπος Προστασίας των
Δικαιωμάτων του Παιδιού


Λευκωσία, 21 Απριλίου 2013Κατεβάστε το αρχείο Word Απάντηση Επιτρόπου Πολίτης 21 Απρ 13.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top