Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Xαιρετισμóς στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παιδιού - 30-31-5-2009.doc
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι και φέτος εδώ μαζί σας, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε αυτό το όμορφο πανηγύρι χαράς και διασκέδασης που διοργανώνει η ΕΠΕΠ Λευκωσίας (Λεμεσού) με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Παιδιού. Η χαρούμενη διάθεση όλων εδώ αποτυπώνει, με τον καλύτερο τρόπο, τα θετικά συναισθήματα με τα οποία ομορφαίνουν τη ζωή μας τα παιδιά. Συναισθήματα, τα οποία είμαι σίγουρη, καθένας και καθεμιά από τους ενήλικες που είμαστε εδώ, έχει την τύχη να απολαμβάνει κάθε φορά που συναναστρέφεται παιδιά.

Η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε όλοι να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε είτε ως άτομα, είτε ως δημόσια πρόσωπα και θεσμοί είτε ως συντεταγμένη πολιτεία και οργανωμένα σύνολα, απέναντι στα παιδιά μας και τα δικαιώματά τους.

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θέλω να απευθυνθώ στα παιδιά που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά και σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο, για να τα διαβεβαιώσω ότι, παραμένω αφοσιωμένη πρέσβειρα, προασπίστρια και υπέρμαχος των δικών τους δικαιωμάτων. Επαναλαμβάνω την διαβεβαίωση μου να εργάζομαι, ώστε στην Κύπρο όλα τα παιδιά να έχουν προστασία από κάθε μορφής βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση, να έχουν πρόσβαση, αυτά και οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους, σε παροχές και υπηρεσίες που θα τους διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο αλλά και να έχουν μια ενεργητική παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία μας, διαμορφώνοντας και διατυπώνοντας ελεύθερα τις απόψεις τους για κάθε θέμα που τα αφορά και, κυρίως, σε κάθε απόφαση που αφορά το παιδί βασικό κριτήριο και γνώμονας πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπημένα μου παιδιά,

Τα δικαιώματα του παιδιού, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρονται στα δικαιώματα που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, με εγγενή αξιοπρέπεια, φέρει μαζί της από τη στιγμή της γέννησής της.

Η Πολιτεία, φυσικά, οφείλει να λάβει κάθε μέτρο που κρίνεται απαραίτητο, τόσο στο νομοθετικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστούν στην πράξη τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Αντίθετα, χρειάζεται ευρύτερα, μια δυναμική κινητοποίηση σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας που θα επιτρέψει την αμφισβήτηση αντιλήψεων που επικρατούν σήμερα την ανατροπή παγιωμένων νοοτροπιών και τη ριζική αλλαγή κοινότοπων και καθημερινών κοινωνικών πρακτικών. Σε αυτό ουσιαστική συμβολή μπορούν και πρέπει να έχουν η εκπαίδευση, τα ΜΜΕ και φυσικά η Κοινωνία των Πολιτών.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού στηρίζεται στην οικοδόμηση και τη διάχυση στην κοινωνία μας μιας κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι για τούτο ακριβώς που συνηθίζω να επαναλαμβάνω το σύνθημα, το οποίο έχω υιοθετήσει στο τριετές Σχέδιο Δράσης του Γραφείου μου: «Τα δικαιώματα του Παιδιού είναι υπόθεση όλων».

Η οικοδόμηση κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των δικαιωμάτων του παιδιού, περνά μέσα από τις καθημερινές μας σχέσεις, ξεκινά από το πλαίσιο της ιδιωτικής σφαίρας, το χώρο του σπιτιού και της οικογένειας, της γειτονιάς και των φιλικών μας συναναστροφών. Χρειάζεται λοιπόν καθένας από μας, τόσο στο ατομικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο, να υιοθετήσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τις εφαρμόσουμε στις καθημερινές μας σχέσεις, με τους φίλους, στο χώρο εργασίας και ιδιαίτερα στο χώρο της οικογένειάς μας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι, από μόνη της, η καλύτερη εγγύηση για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών στην Κύπρο που θα επιτρέπουν ώστε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων του.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας αφήνω να απολαύσετε την όμορφη γιορτή που στήθηκε εδώ. Σας καλώ να επισκεφτείτε το περίπτερο του Γραφείου μου, όπου θα βρείτε τις μικρές εκπλήξεις που έχουμε ετοιμάσει, για μικρούς και μεγάλους.Κατεβάστε το αρχείο Word Xαιρετισμóς στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παιδιού - 30-31-5-2009.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top