Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2020, διεξήχθηκε το φετινό διαδικτυακό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί. Θέμα ήταν η Αξιολόγηση Αντικτύπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Child Rights Impact Assessment-CRIA) και συμμετείχε η Επίτροπος και η Επικεφαλής του Γραφείο της Επιτρόπου.

Οι Επίτροποι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, καλές και προς αποφυγή πρακτικές και ετοιμάζουν από κοινού τις εισηγήσεις τους για αξιοποίηση του CRIA από τα κράτη τους.
Η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις που επηρέασαν και θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ENOC στην Επίσημη του Δήλωση, καλεί τα Κράτη να παρακολουθούν στενά τις συνθήκες διαβίωσης όλων των παιδιών, καθώς και το βαθμό ανταπόκρισης των αρμοδίων Αρχών, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Ευθύνη των Επιτρόπων είναι η ανταλλαγή σημαντικής πληροφόρησης, καλών πρακτικών και εμπειριών, με στόχο όλα τα παιδιά και οι οικογένειές τους να παραμείνουν ασφαλή και να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, όπως προνοείται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ENOC και η UNICEF, τον Μάιο 2020 διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των Επιτρόπων για το Παιδί, σχετικά με την ανταπόκριση των Θεσμών των Επιτρόπων στις νέες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία. 12 μέλη του ENOC συμμετείχαν στην έρευνα (Αρμενία, Χώρα των Βάσκων/Ισπανία, Βουλγαρία, Καταλονία/Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Τζέρσευ, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Β.Ιρλανδία/Η.Β., Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας, Σκωτία/Η.Β., Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουαλλία/Η.Β.). Σε συνέχεια της έρευνας, διοργανώθηκε στις 2/06/2020,τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και η Επίτροπος και η Επικεφαλής του Γραφείου, μαζί με άλλους 60 εκπρόσωπους των Γραφείων των Επιτρόπων για το Παιδί και της UNICEF. Θέμα της συζήτησης ήταν ο αντίκτυπος που είχε στους Θεσμούς των Επιτρόπων η πανδημία, σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι Επίτροποι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά στο τι μάθαμε μέσα από την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης, αλλά και καλές πρακτικές που εφάρμοστηκαν με επιτυχία μέχρι στιγμής.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μπορείτε να τα δείτε στο πιο κάτω Report:


ENOC-UNICEF Report on Ombudspersons and Commissioners for Children’s Challenges and Responses to COVID-19

Το Ετήσιο Συνέδριο, καθώς και η Γενική Συνέλευση του Δικτύου θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 16-18/11/2020, με διοργανωτή το Γραφείο του Σκωτσέζου Επιτρόπου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top