Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε σχέση με την εκδήλωση διαμαρτυρίας ομάδας Σύριων κουρδικής καταγωγής στην οποία περιλαμβάνονται οικογένειες με παιδιά

Σε σχέση με τη διαμαρτυρία ομάδας Σύριων κουρδικής καταγωγής - στην οποία περιλαμβάνονται οικογένειες με παιδιά – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο και πλέον βδομάδες και με αφορμή σχετική ανακοίνωση της βουλευτού του ΔΗ.ΣΥ. και Γενικής Εισηγήτριας για τα Παιδιά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Στέλλας Κυριακίδου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα:

Η Επίτροπος, δεδομένης της συμμετοχής παιδιών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρακολουθεί το θέμα, όπως αυτό προέκυψε από την πρώτη μέρα, σημειώνοντας ότι, η επιλογή των εν λόγω οικογενειών να προχωρήσουν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους με το συγκεκριμένο τρόπο εξέθετε τα παιδιά που βρίσκονταν μαζί τους σε σημαντικούς κινδύνους που ανάγονται και σε παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η Επίτροπος εντόπισε επίσης άμεσα τις υποχρεώσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους και την αδυναμία τους να χειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση, κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των παιδιών.

Κατόπιν τούτου, η Επίτροπος, προχώρησε στις 02/05/2013 σε γραπτή παρέμβαση τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνοντας τις σχετικές νομικές υποχρεώσεις του Κράτους, όπως αυτές απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, που η Κύπρος έχει κυρώσει, και, κυρίως, την υποχρέωσή τους να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου οι οικογένειες αυτές να καταστούν ικανές να διασφαλίσουν στα παιδιά τους, επαρκή σίτιση και ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.

Η Επίτροπος είχε συγχρόνως σχετική επικοινωνία με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γενικό Διευθυντή του ίδιου Υπουργείου ενώ επεδίωξε να έχει ανάλογη επικοινωνία και με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Παράλληλα, η Επίτροπος και λειτουργοί του Γραφείου της βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καλώντας τις να επιληφθούν των θεμάτων που αφορούν την προστασία και την ευημερία των παιδιών.

Σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών που κρίθηκε ότι έχρηζαν άμεσης ιατρικής παρέμβασης, η Επίτροπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, η Επίτροπος έχει εποικοδομητική συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και άλλες ΜΚΟ οι οποίες ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν τις οικογένειες, σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, τη σίτιση και την υγεία των παιδιών που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Η Επίτροπος επισημαίνει ότι, οι όποιες πράξεις φιλανθρωπίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αξιέπαινες, όσο αποτελεσματικές και να είναι, δεν άρουν τη νομική ευθύνη του Κράτους να διασφαλίσει τις συνθήκες ευημερίας και υγείας των παιδιών, συνεργαζόμενες ακόμη, αν το κρίνουν σκόπιμο, με εθελοντικές οργανώσεις.

Η Επίτροπος συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση εξαντλώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων που της δίνει ο Νόμος. Την ίδια στιγμή, απευθύνει και δημόσια έκκληση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους να λειτουργήσουν άμεσα προς αντιμετώπιση και επίλυση του μέγιστου ανθρωπιστικού θέματος το οποίο έχει προκύψει με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων παιδιών.

Λευκωσία, 16/ 05/ 2013Κατεβάστε το αρχείο Word Ανακοίνωση Επιτρόπου 16.05.13.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top