Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας Ευρωπαϊκής Τηλεφωνικής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις Παιδιών 116000

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012,
11:30 Αμφιθέατρο Cyta (Κεντρικά Γραφεία)

Η έναρξη λειτουργίας, σήμερα, και στην Κύπρο, της Ευρωπαϊκής Τηλεφωνικής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις Παιδιών 116000, αποτελεί αναμφίβολα μία ακόμα ουσιαστική δράση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προάσπιση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας. Τονίζω τη φράση «μία ακόμα δράση», γιατί πριν από τρεις μήνες περίπου, στον ίδιο αυτό χώρο, είχαμε ανακοινώσει τη λειτουργία μιας εξίσου σημαντικής γραμμής της 116111, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να μιλούν για οτιδήποτε θέμα τα απασχολεί. Σηματοδοτεί, λοιπόν, και η σημερινή δράση, μια συνεπή στάση και μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της ευρύτερης κοινωνίας, για ένα παράθυρο ελπίδας στα παιδιά και στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών.

Η Γραμμή Άμεσης Ανταπόκρισης, 116000, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Φεβρουάριο του 2007 και σήμερα η Κύπρος αποτελεί το 17ο κράτος μέλος που συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή.

Στόχος της Γραμμής δεν είναι μόνο η, εκ των υστέρων, βοήθεια και στήριξη των γονιών των εξαφανισμένων παιδιών, αλλά και η πρόληψη του φαινομένου, παρέχοντας συμβουλές προς τους γονείς και τα παιδιά. Πέραν τούτου, η αξιοποίηση της Γραμμής δεν θα πρέπει να εξαντλείται στους γονείς και τα παιδιά, αλλά θέτει ενώπιον του καθενός από εμάς την πρόκληση, κατά πόσο θα καταστεί ένα δραστικό μέσο για την καταπολέμηση της εξαφάνισης παιδιών: Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη ότι και η πιο ασήμαντη φαινομενικά πληροφορία είναι πιθανό να οδηγήσει ένα παιδί στην οικογένειά του• και, για τούτο, θα πρέπει να μάθει να την χρησιμοποιεί. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει μιας μεγάλης κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία με την εμπλοκή όλων.

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στήριξα από την αρχή την προσπάθεια αυτή συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες εκχώρησης αλλά και καθορισμού του τρόπου λειτουργίας του εναρμονισμένου αριθμού 116000. Είμαι πεπεισμένη ότι οι δύο φορείς, ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια και η ΜΚΟ “Hope for Children”, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, θα λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη γραμμή σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι, οι ενέργειες μου, για υποστήριξη της συγκεκριμένης δράσης, αλλά και παρόμοιων δράσεων που έχουν στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, θα είναι συνεχείς και πάντα με στόχο την συνεχή αναβάθμιση. Ευελπιστώ ότι σύντομα, με τη βοήθεια και την εμπλοκή όλων, η συγκεκριμένη γραμμή θα καταστεί ένας φωτεινός φάρος που θα δείχνει, τόσο το δρόμο των γονιών προς το παιδί τους που έχει εξαφανιστεί, καθώς και το δρόμο των παιδιών που εγκαταλείπουν το σπίτι τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο, προς ένα προστατευτικό περιβάλλον.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα από τέτοιες δράσεις, η κοινωνία των πολιτών συμπληρώνει και ενισχύει το έργο της Πολιτείας και, ειδικότερα, του Θεσμού που εκπροσωπώ. Η αγαστή συνεργασία του Γραφείου μου, με οργανισμούς που ασχολούνται με παρεμφερή θέματα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική και, ως εκ τούτου, προσδοκία μου είναι όπως η συνεργασία αυτή επεκταθεί και αναβαθμιστεί.

Κλείνοντας, συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και, ιδιαίτερα, το Σύνδεσμο Πρόληψης της Βίας στην Οικογένεια και το “Hope for Children, UNCRC Policy Center”, που ανέλαβαν τη λειτουργία της Γραμμής, και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο. Από πλευράς μου, δηλώνω έτοιμη να στηρίξω κάθε προσπάθεια, η οποία στοχεύει στην προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός για έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής 116000.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top