Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο 17ο Συνέδριο και την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC)

Δευτέρα 23/09/2013
Δελτίο Τύπου

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC), θα προσφωνήσει το 17ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου το οποίο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα «Παιδιά σε κίνηση: Πρώτα απ’ όλα, παιδιά». Κατά την προσφώνησή της η Επίτροπος θα αναλύσει το θέμα και αναπτύξει τη σημαντικότητά του υπό το πρίσμα και της παρούσας κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Κύπρια Επίτροπος θα προεδρεύσει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ENOC και θα προβεί σε απολογισμό πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ του Δικτύου.
Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι ο κ. Βernard Gastaud, μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και κα. Theresa Casey, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Παιχνίδι. Στο Συνέδριο θα συνεισφέρουν ομιλίες, επίσης, ο κ. Yves Pascouau, Ανώτερος Αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, σε θέματα Ευρωπαϊκής μετανάστευσης διαφορετικότητας, ο κ. Françoise Tulkens, ο οποίος διετέλεσε Δικαστής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κα Γεωργία Δημητροπούλου, εμπειρογνώμονας του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο όρος «παιδιά σε κίνηση» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παιδιών που μεταναστεύουν/ μετακινούνται από τη χώρα καταγωγής τους προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για – έναν ή περισσότερους – λόγους που έχουν να κάνουν με την προσπάθειά τους να επιβιώσουν ή να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, η αναζήτηση οικονομικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών, η προστασία τους από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση ή ακόμη η επανένωσή τους με την οικογένειά τους. Τα παιδιά αυτά δυνατόν να ταξιδεύουν προς ή να διαμένουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αιτούνται άσυλο, να είναι θύματα εμπορίας ή να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Το καθεστώς των «παιδιών σε κίνηση» είναι δυνατόν να διαφοροποιείται, σε διάφερα στάδια της διαδρομής τους, και είναι δυνατόν να βρεθούν αντιμέτωπα με διάφορες συνθήκες που τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα όπως είναι η εμπορία ανθρώπων, η διαμονή στο δρόμο, η προσωρινή τους κράτηση ως μετανάστες χωρίς χαρτιά, η μη πρόσβασή τους σε ουσιαστικές υπηρεσίες και κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, περιλαμβανομένων του δικαιώματος υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της εκπαίδευσης. Καθένα από αυτά τα παιδιά βιώνουν μια μοναδική κατάσταση και πολύ συχνά είναι απαραίτητο να τύχουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μιας αποτελεσματικής παρέμβασης από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να τύχουν της προστασίας του χρειάζονται ως παιδιά και να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα δικαιώματά τους κάτω από κάθε συνθήκη.
Το ENOC, υπό την προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου, εργάστηκε πάνω στο πιο πάνω θέμα σε δύο επίπεδα.
Οι Επίτροποι για τα Παιδιά συζήτησαν σε προπαρασκευαστική συνάντηση, το θέμα με την προοπτική να υιοθετήσουν μια Επίσημη Θέση η οποία θα τους βοηθήσει να μεταφέρουν τις απόψεις τους επί του θέματος στο ανώτατο εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, θέλοντας να δώσουν την ευκαιρία στα «παιδιά σε κίνηση» να εκφράσουν τις απόψεις τους και αυτές να ακουστούν, αποφάσισαν παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας 52΄ λεπτών με τη συμμετοχή «παιδιών σε κίνηση». Ζητήθηκε από τα μέλη του ENOC που θα επιθυμούσαν να συμβάλουν στην παραγωγή, να εντοπίσουν τέτοια παιδιά στη χώρας τους και να τα φέρουν σε επαφή με τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας. Η Κύπρια Επίτροπος όπως και εφτά (7) άλλοι συνάδελφοί της Επίτροποι, από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Γαλλία συνεργάστηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, στιγμιότυπα του οποίου θα προβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει συνεντεύξεις με νέους και και νέες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και καταγωγής καθώς και μελών ΜΚΟ οι οποίες παρέχουν στήριξη και βοήθεια στα παιδιά σε κίνηση σε διάφορες χώρες, θα προβληθεί και θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου. Αναμένεται ότι το ντοκιμαντέρ θα αξιοποιηθεί από τα μέλη του ENOC σε εθνικό επίπεδο για την προβολή του θέματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτό.

ENOC:
Το ΕΝΟC σήμερα αριθμεί 43 μέλη-ανεξάρτητους οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών (independent children’s rights institutions-ICRIs) από 35 χώρες. Στόχος του ΕΝΟC είναι η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά εκφράζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (United Nations Convention on the Rights of the Child-UNCRC). Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως δίκτυο για ανταλλαγή πληροφοριών και επαγγελματική υποστήριξη μεταξύ των μελών του, προωθεί το σχεδιασμό στρατηγικών για την καλύτερη εφαρμογή της UNCRC, υποστηρίζει την ίδρυση νέων ICRIs, προσφέροντας στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και τέλος ενθαρρύνει την επαφή και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των διαφόρων ICRIs και δικτύων από όλο τον κόσμο. Η Κύπρια Επίτροπος, Λήδα Κουρσουμπά, ανέλαβε την προεδρία του ENOC από τον Οκτώβριο του 2012 για περίοδο ενός έτους.Κατεβάστε το αρχείο Word Δελτίο Τύπου ENOC pro Σεπτέμβρης 2013.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top