Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επισκέφθηκε το Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας μετά από πρόσκληση των παιδιών της ομάδας διαμεσολαβητών μαθητών για να ενημερωθεί για την εμπλοκή των παιδιών στο πρόγραμμα «Μοντέλο επικοινωνίας για διαμεσολαβητές και συντονιστές μαθητές – Επίλυση συγκρούσεων». Τα παιδιά παρουσίασαν στην Επίτροπο και σε εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας το πρόγραμμα αυτό, που έχει ως βασικό σκοπό τη διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου με σκοπό τη βελτίωση του σχολικού κλίματος.

  Όπως τα παιδιά πληροφόρησαν την Επίτροπο, το πρόγραμμα έχει τρεις βασικούς στόχους:

  α) Τα παιδιά να εξασκηθούν σε βασικές δεξιότητες: στον ελεύθερο λόγο, στην ενεργητική ακρόαση, στην επιχειρηματολογία της άποψης, στην ανατροφοδότηση και στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης.

  β) Τα παιδιά να εκπαιδευτούν ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν στο σχολείο ως σύμβουλοι άλλων μαθητών.

  γ) Τα παιδιά να εκπαιδευτούν ώστε να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για την επίλυση συγκρούσεων συνομηλίκων τους.

  Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, τα παιδιά οργανώθηκαν σε έξι διαφορετικά περίπτερα και παρουσίασαν πρακτικά διάφορες πτυχές του προγράμματος, όπως την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των παιδιών, τη διαμεσολάβηση για την επίλυση ενός προβλήματος, την ενεργητική ακρόαση και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας.

  Η Επίτροπος έμεινε εντυπωσιασμένη από το υψηλό επίπεδο του έργου των παιδιών και του προσωπικού του σχολείου, που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση της Συντονίστριας του Προγράμματος, κας Μαρίας Καραγιάννη, Συμβούλου Αγωγής Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εκτός από το Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το Α’ Δημοτικό σχολείο Ιδαλίου, το Α’ Δημοτικό σχολείο Παλιομετόχου και το Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη.Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Επίσκεψη στο Α Δημ Μακεδονίτισσας.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top