Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


  Η 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, είναι μια άριστη ευκαιρία, για όλους, να εκτιμήσουμε τη σημασία που τα παιδιά έχουν στη ζωή και την καθημερινότητά της οικογένειας, της κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας μας. Τη μέρα αυτή, μας δίνεται η δυνατότητα να τιμήσουμε τα παιδιά μας για τη χαρά που μας προσφέρουν σήμερα και την ελπίδα που μας υπόσχονται για το αύριο.

  Είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Κυπριακή Πολιτεία, τόσο σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναγνώρισης του παιδιού ως υποκειμένου δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι αντιλήψεις μας για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να απορρέουν μέσα από μια καθαρά ενήλικη θεώρηση των πραγμάτων.

  Ως ενήλικοι, αδυνατούμε ή αποφεύγουμε να αντλήσουμε από την εμπειρία των ίδιων των παιδιών με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε το δικό τους συμφέρον ανεξάρτητα από τη δική τους άποψη και οπτική. Έτσι, πολλές φορές, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην προετοιμασία των παιδιών μας για την αυριανή ενήλική τους ζωή, περιορίζοντας τους τις ευκαιρίες να ζήσουν τη χαρά της παιδικότητάς τους. Δυστυχώς, τα παιδιά που λόγω των εξαντλητικών τους ωραρίων - κινούμενα ανάμεσα σε σχολείο, μελέτη και φροντιστήριο - δεν έχουν παρά εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο για να απολαύσουν την ξεγνοιασιά της ανάπαυσης, του παιχνιδιού και της ενασχόλησης με τον αθλητισμό, τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

  Κι όμως, οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, ισότιμο και αλληλένδετο με τα υπόλοιπά του δικαιώματα.

  Υπογραμμίζω, ιδιαίτερα, την αξία που έχει το παιχνίδι, ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικότητας, για τη συναισθηματική και σωματική υγεία και, κατ΄ επέκταση, την ευημερία του παιδιού. Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την κουλτούρα, το εθνικό, το κοινωνικό, το πολιτισμικό ή οικονομικό υπόβαθρο ή την όποια ιδιαιτερότητά τους, επιθυμούν κι έχουν ανάγκη και δικαίωμα το παιχνίδι.

  Με το παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης και δημιουργικής έκφρασης και ουσιαστικής συμμετοχής στη δημιουργία της δικής τους κοινωνικής πραγματικότητας. Μέσα από αυτό, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και εξερευνούν τον κόσμο, δημιουργούν σχέσεις και μαθαίνουν να τις διαχειρίζονται, πειραματίζονται, μαθαίνουν και οικοδομούν κοινωνικές και άλλες δεξιότητες.

  Προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να αντλήσουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει να τους προσφέρει το παιχνίδι, είναι απαραίτητο να τους διαθέσουμε, από τη μια, τον απαραίτητο, για τούτο, ελεύθερο χρόνο και, από την άλλη, πρόσβαση σε κατάλληλους, ασφαλείς και συνάμα φιλικούς προς τα ίδια, χώρους και υποδομές. Αυτό είναι μια παράλληλη ευθύνη της οικογένειας και του κράτους.

  Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θέλω, με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Παιδιού, να διαβεβαιώσω όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο, για ακόμη μια φορά, ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους, περιλαμβανομένου και του δικαιώματός τους στο παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Μήνυμα Επιτρόπου για 1η Ιουνίου.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top