Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού μετά τη δημόσια παρέμβασή της για τη συμμετοχή παιδιού στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Ελένη η πόρνη»


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκειά της για τον άμεσο και υπεύθυνο τρόπο αντίδρασης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στη χθεσινή δημόσια παρέμβασή της αναφορικά με τη συμμετοχή παιδιού στην τηλεοπτική σειρά «Ελένη η πόρνη».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΝΤ1, κος Λουκής Παπαφιλίππου, εντός μικρού χρονικού διαστήματος από την κοινοποίηση της παρέμβασης της Επιτρόπου στη Διεύθυνση του σταθμού, επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικώς, για να την ενημερώσει ότι ο σταθμός θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματική και ανεμπόδιστη άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου.
Ο Πρόεδρος του ΑΤΝ1 διαβεβαίωσε την Επίτροπο ότι, μόλις έλαβε γνώση της δημόσιας παρέμβασής της και αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της για αφαίρεση από την ιστοσελίδα των συγκεκριμένων σκηνών για να μην είναι εφικτή η πρόσβαση των παιδιών σε αυτές, ο σταθμός αφαίρεσε από την ιστοσελίδα τα τέσσερα επεισόδια που είχαν προβληθεί και δεσμεύτηκε ότι τα επεισόδια της σειράς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μόνο μετά από περαιτέρω επεξεργασία, ως η εισήγηση της Επιτρόπου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την υπόδειξή της, δεν θα προβληθούν οι συγκεκριμένες σκηνές σε επανάληψη και δόθηκαν οδηγίες για σχετικό μοντάρισμα πριν από οποιαδήποτε μελλοντική προβολή, στην οποία οι εν λόγω σκηνές δεν θα περιέχονται. Τη διαβεβαίωσε, επίσης, ότι σε μελλοντικά επεισόδια θα ληφθεί η δέουσα φροντίδα να μην υπάρξουν τέτοιας φύσεως σκηνές.
Ο Πρόεδρος του ΑΝΤ1 ανέφερε στην Επίτροπο ότι, η συμμετοχή του παιδιού έγινε με τη συγκατάθεση των γονέων του ενώ είχε δοθεί στην ανήλικη ψυχολογική στήριξη και πλήρης εκπαίδευση από την παραγωγό και τον σκηνοθέτη σε όλα τα στάδια της οπτικογράφησης με τεχνικές οδηγίες του σκηνοθέτη για να μην υπάρχει αίσθηση βίας ή φόβου στο παιδί. Σημείωσε επίσης ότι η οπτικογράφηση γινόταν, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, στην παρουσία των γονέων της ανήλικης, είτε του ενός ή και των δύο, και δεν έμεινε σε κανένα στάδιο ασυνόδευτη κατά την περιορισμένη παρουσία της στον τόπο των γυρισμάτων για να μην αισθάνεται ποτέ φόβο ή στενοχώρια ή άλλη ψυχολογική πίεση. Δέχθηκε απερίφραστα τη θέση της Επιτρόπου ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού και να προστατεύεται από οιαδήποτε σωματική ή πνευματική εκμετάλλευση, θεωρώντας ότι ο σταθμός είχε λάβει μέτρα προς τούτο.
Με σημερινή επιστολή του προς την Επίτροπο, ο Πρόεδρος του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε και γραπτώς τα ανωτέρω αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σημειώνω τις παρατηρήσεις σας ότι προέχει το συμφέρον του παιδιού και ο σεβασμός της αξιοπρέπειάς του και η προστασία του χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το δικαίωμά του σε συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Και επικροτώ τη θέση σας. Συμφωνώ επίσης με την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σε αυτά τα δύο που δεν είναι εύκολο εγχείρημα όπως γράφετε στη Δημόσια Παρέμβαση και συμφωνώ επίσης με την πρότασή σας για συνεχή διάλογο και προβληματισμό και με την ενεργό εμπλοκή όλων των σχετικών επαγγελματιών και φορέων για να επιτευχθεί η χρυσή τομή στην κοινωνική της έκφραση με όλα τα δικαιώματα του παιδιού να είναι στη διάθεσή του. Σ’ αυτό το διάλογο θα συμμετέχει και ο Αντέννα και συστρατεύεται με την προσπάθειά σας.»
Ενόψει της εξέλιξης αυτής, η Επίτροπος θεωρεί ενδεδειγμένο να επισημάνει ότι, η στάση που επέδειξε ο ΑΝΤ1 σε σχέση με τη δημόσια παρέμβασή της συμβάλλει στη δημιουργία κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Επίτροπος, επιθυμεί να επαναλάβει, πως σταθερή της θέση παραμένει ότι η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικής φύσεως δραστηριότητες θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή, έχοντας πάντα ως βασικό οδοδείχτη τις Αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες πρώτιστο κριτήριο κάθε ενέργειας πρέπει να είναι το συμφέρον και η προστασία όλων των επηρεαζόμενων παιδιών. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι στόχος της δεν είναι να προωθήσει την απομάκρυνση ή την απουσία των παιδιών από τα καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά, απεναντίας, να τονίσει την ανάγκη για μια πιο παιδοκεντρική, ευαισθητοποιημένη και αξιοπρεπή παρουσία των παιδιών στα ΜΜΕ και το χώρο του θεάματος η οποία θα συμβάλλει στην υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

12 Οκτωβρίου 2010
Κατεβάστε το αρχείο Word Ανακοίνωση της Επιτρόπου μετά την Δημόσια Παρέμβασή της για τη συμμετοχή παιδιού στη σειρά Ελένη η πόρνη.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top