Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Άρχισε τις εργασίες του χθες στο Δουβλίνο το 12 Ετήσιο Συνέδριο 2008 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) με θέμα «Προς Επίτευξη της Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Κατά την εναρκτήρια τελετή καλοσώρισε τους συνέδρους η Ιρλανδή Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Emily Logan. Το Συνέδριο χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Mary McAleese. Κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου μίλησε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Yanghee Le, καθορίζοντας το στίγμα του Συνεδρίου.

Η Κύπρια Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, μίλησε επίσης κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Η Κύπρια Επίτροπος εξέφρασε πρώτα την ευαρέσκεια της και τα αισθήματα περηφάνιας που την διακατέχουν που λαμβάνει μέρος ως η πρώτη Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Κύπρο και για το γεγονός ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί έτυχε από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του αναγνώρισης ως πλήρες μέλος του ENOC. Στην ομιλία της η κα Κουρσουμπά παρουσίασε τον κυπριακό θεσμό του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που λειτουργεί σύμφωνα με το Νόμο 74(Ι)/2007, ανέλυσε τις αρμοδιότητες του, και θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Γραφείου της Επιτρόπου. Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στο «Τριετές Πρόγραμμα Δράσης 2008-2010» καθώς και στο «Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων του 2008» του Γραφείου της τονίζοντας ότι οι βασικοί τομείς προτεραιότητας της Κυπρίας Επιτρόπου για το 2008 είναι:

(1) Παιδιά σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.
(2) Το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων μέσα στην οικογένεια.
(3) Υιοθεσία στην Κύπρο.
(4) Παιδιά και Δικαστικό Σύστημα.
(5) Οι Κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
(6) Παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες δράσεις που έχει αναλάβει το Γραφείο της και, ιδιαίτερα, στη μελέτη που έχει ανατεθεί με θέμα «Διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας» για να διαπιστωθεί το επίπεδο συμμόρφωσης με τα δικαιώματα των παιδιών στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, στο σεμινάριο για κοινωνικούς λειτουργούς που προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο με στόχο την δημιουργία ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών, και στο πρόγραμμα «ο Επίτροπος μιλά με τα παιδιά», το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις της Επιτρόπου σε σχολεία και διάλογο με τα παιδιά, με στόχο τη δημιουργία ευαισθητοποίησης των ίδιων των παιδιών, καθόσον αφορά τα δικαιώματα συμμετοχής τους.

Αντίγραφο της Παρέμβασης της Επιτρόπου επισυνάπτεται.
4 Σεπτεμβρίου 2008.Κατεβάστε το αρχείο Word Presentation at the 12th ENOC Conference in Dublin -FINAL.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top